Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει την οδηγία της Κομισιόν για την απαγόρευση της διαφήμισης των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού μεταθέτει τη μάχη των μεγάλων καπνοβιομηχανιών στο χώρο της διαφήμισης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει την οδηγία της Κομισιόν για την απαγόρευση της διαφήμισης των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού μεταθέτει τη μάχη των μεγάλων καπνοβιομηχανιών στο χώρο της διαφήμισης.

Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτή την κατάληξη χρειάστηκαν ισχυρές πιέσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά λόμπι, τα οποία κατάφεραν να πείσουν την ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να υποστηρίξει ότι η απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων και καπνικών προϊόντων εμπόδιζε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών όπως ορίζουν οι κανόνες αγοράς και εμπορίου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Η μεγάλη νίκη που πέτυχαν οι ευρωπαϊκές καπνοβιομηχανίες ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες διεκδικήσεις στο άμεσο μέλλον. Μεγαλύτερες διεκδικήσεις δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το δικαίωμα της διαφήμισης στην τηλεόραση… Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύς καιρός και ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για να καμφθούν οι ισχυρές αντιδράσεις της Κομισιόν. Ακόμη και κάποιες καπνοβιομηχανίες δεν πιστεύουν ότι στο μέλλον μπορεί να καταρριφθεί η κοινοτική οδηγία του 1989, με την οποία απαγορεύεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαφήμιση τσιγάρων στα τηλεοπτικά κανάλια.

Επίκεινται νέες προτάσεις περιορισμού της διαφήμισης

Εκφράζουν δε τους φόβους τους ότι ακόμη κι αυτή η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν εξασφαλίζει στο βαθμό που θα ήθελαν τα διαφημιστικά δικαιώματα των εταιρειών. Κι αυτό γιατί η αρμόδια υπηρεσία για θέματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκε – σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Ντέιβιντ Μπερν – να φέρει προς έγκριση όσο πιο γρήγορα γίνεται νέες πολιτικές προτάσεις για περιορισμό της διαφημιστικής προβολής του καπνίσματος.

Βασικό σλόγκαν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία θα είναι η ευθύνη του καπνίσματος για το θάνατο 500.000 Ευρωπαίων κάθε χρόνο.

Οι ευρωπαϊκές καπνοβιομηχανίες προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος για την πολιτική που θ’ ακολουθήσουν στο μέλλον, ενώ ετοιμάζουν και καμπάνιες πρόληψης κατά του καπνίσματος από τους νέους…

Για τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες η απόφαση του ευρωδικαστηρίου αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση, καθώς είχαν κλείσει όλες οι πόρτες διαφημιστικής προβολής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί θα είχαν το δικαίωμα να διαφημίζουν τα προϊόντα τους μέσα από τις χορηγίες στις ομάδες της Formula 1 οι οποίες δεν απαγορεύονταν.