To ζήτημα της εισαγωγής του ευρώ στις έντεκα χώρες που ξεκίνησαν πρώτες το εγχείρημα δύο χρόνια πριν και την Ελλάδα, που έχει πάρει πλέον όλες τις εγκρίσεις για ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) από την 1.1.2001, δεν είναι μόνο μακροοικονομικό. Σε μεγάλο βαθμό το νέο εγχείρημα θα κριθεί στην πρακτική εφαρμογή του νέου νομίσματος στις καθημερινές συναλλαγές.
To ζήτημα της εισαγωγής του ευρώ στις έντεκα χώρες που ξεκίνησαν πρώτες το εγχείρημα δύο χρόνια πριν και την Ελλάδα, που έχει πάρει πλέον όλες τις εγκρίσεις για ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) από την 1.1.2001, δεν είναι μόνο μακροοικονομικό. Σε μεγάλο βαθμό το νέο εγχείρημα θα κριθεί στην πρακτική εφαρμογή του νέου νομίσματος στις καθημερινές συναλλαγές.
Στην χρήση του ευρώ στις συναλλαγές το λιανεμπόριο έχει τον πρώτο λόγο. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν διευκρινισθεί θέματα όπως είναι τα δεκαδικά ψηφία του νέου νομίσματος, που θα χρησιμοποιούνται στην τιμολόγηση και τις πληρωμές. Και ενώ θεωρητικά φαίνεται εύκολο να περάσει η χώρα από τη δραχμή στο ευρώ, τα ταμειολογιστικά ζητήματα δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βέβαια αρχίσει από καιρό τώρα και ετοιμάζει τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα που θα χρησιμοποιούμε σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι διαδικασίες στον ιδιωτικό τομέα για την υποδοχή του νέου νομίσματος. Βέβαια, το λιανεμπόριο της χώρας είναι σχεδόν στο σύνολό του ηλεκτρονικοποιημένο στα μέτωπα της τιμολόγησης, της λογιστικής και του ταμείου.
Νέα ταμεία για ευρώ
Το να περάσει όμως το λιανεμπόριο της χώρας από το ένα νόμισμα στο άλλο, θα αποδειχθεί στην πράξη μια τεράστια -πανεθνικών διαστάσεων- δύσκολη επιχείρηση. Μάλιστα, στη μεταβατική περίοδο όπου θα κυκλοφορούν και τα δύο νομίσματα ταυτοχρόνως, θα περάσουμε μια περίοδο με μεγάλα προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές. Στις τουριστικές δε περιοχές, που οι κάτοικοι των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ θα φέρνουν μαζί τους κέρματα και χαρτονομίσματα ευρώ από τις χώρες τους, το κομφούζιο θα είναι… τέλειο. Οπως είναι γνωστό, οι έντεκα χώρες που μετέχουν πρώτες στο ευρώ θα κόψουν νωρίτερα από την Ελλάδα νομίσματα, τα οποία θα έχουν όμως υποχρεωτική κυκλοφορία στην Ελλάδα. Και να σημειώσουμε εδώ ότι τα χαρτονομίσματα που θα κοπούν θα είναι των 500, 200, 100, 50, 20, 10 και 5 ευρώ, ενώ τα κέρματα θα είναι των 2, 0,5 , 0,2 , 0,10 , 0,05 και 0,01 ευρώ. Όλα αυτά τα νέα νομίσματα λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν στις καθημερινές μας συναλλαγές στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα λιανεμπορίου θα πρέπει να διαθέτουν και τις ανάλογες θέσεις στο ταμείο για τα νέα νομίσματα. Άρα κατά πρώτο θα πρέπει να τροποποιηθούν οι υποδοχές των νομισμάτων σε όλα τα ταμεία. Να μία… χρυσή δουλειά.
Η τιμολόγηση σε ευρώ
Κατά πρώτο λόγο θα τεθεί έτσι το ζήτημα των δεκαδικών ψηφίων του ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν στην τιμολόγηση. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ θα έχει 340,750 δρχ., που αποτελεί και την κεντρική ισοτιμία με την οποία θα ενταχθεί το εθνικό μας νόμισμα στο ευρώ. Έτσι, αν διατηρηθούν οι σημερινές συνήθειες τιμολόγησης σε δραχμές, τότε στην εποχή του ευρώ θα χρειασθούν τρία δεκαδικά ψηφία αν το λιανεμπόριο επιθυμεί να κρατήσει το ίδιο επίπεδο ακριβούς τιμολόγησης όπως και με τη δραχμή. Όμως αυτό είναι αδύνατο, διότι δεν θα κυκλοφορούν χιλιοστά αλλά μόνο εκατοστά του ευρώ. Άρα, κατά πρώτο λόγο το λιανεμπόριο θα πρέπει να αλλάξει τη σημερινή πρακτική τιμολόγησης, όπου το αντίστοιχο επίπεδο ακρίβειας δεν θα είναι πλέον οι δραχμές αλλά τα… δεκάδραχμα. Η απλή αριθμητική μας λεει ότι κάθε μία δραχμή αξίζει 0,0029347 ευρώ. Αλλά δυστυχώς η μετατροπή των τιμών από δραχμές σε ευρώ δεν μπορεί να ξεπεράσει τα δύο δεκαδικά ψηφία. Το πώς θα γίνουν οι στρογγυλοποιήσεις θα είναι πλέον θέμα της αγοράς και των όρων του ανταγωνισμού.
Tο λογιστήριο
Ένα άλλο ζήτημα που θα προκύψει τέλος θα είναι η προσαρμογή του λογισμικού στα λογιστήρια για να λειτουργήσουν με το νέο νόμισμα. Και εδώ δεν πρόκειται μόνο για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
αλλά και για τα έντυπα των τιμολογίων, των δελτίων αποστολής κλπ, που θα πρέπει να εκτυπώνουν αλλά και να προβλέπουν χώρο για δύο δεκαδικά ψηφία που σήμερα δεν υπάρχουν, διότι έχουν καταργηθεί οι… δεκάρες. Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για το λιανεμπόριο αλλά και για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού!