Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να αποφύγει να κυκλοφορούν στην αγορά μετά την 1η Μαρτίου εκτός από ευρώ και δραχμές. Στην περίπτωση ενός τέτοιου «σεναρίου» οι καταναλωτές θα κρατούν στα χέρια τους ένα νόμισμα το οποίο θα είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουν για τις αγορές τους και θα μπορούν μόνο να εξαργυρώσουν στα 26 υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να αποφύγει να κυκλοφορούν στην αγορά μετά την 1η Μαρτίου εκτός από ευρώ και δραχμές. Στην περίπτωση ενός τέτοιου “σεναρίου” οι καταναλωτές θα κρατούν στα χέρια τους ένα νόμισμα το οποίο θα είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουν για τις αγορές τους και θα μπορούν μόνο να εξαργυρώσουν στα 26 υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία για την ομαλή εφαρμογή του ενιαίου νομισματικού συστήματος στην εγχώρια οικονομία χαρακτηρίζονται ως πολυδάπανες, χρονοβόρες και γεμάτες ένταση, λόγω του γεγονός ότι ο χρόνος προσαρμογής της χώρας μας στην ευρωζώνη ήταν περιορισμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Εκπρόθεσμες οι ΜΜΕ στον "υπό-προεφοδιασμό" τους με ευρώ

Οι πρώτες φωνές αγωνίας από τις τράπεζες ακούστηκαν ήδη στα τέλη Νοεμβρίου, όταν διαπιστώθηκαν δυσκολίες στον "υπό-προεφοδιασμό" των επιχειρήσεων με το ενιαίο νόμισμα. Στελέχη του τραπεζικού τομέα έκριναν ως μη ικανοποιητικό τον αριθμό των συμβάσεων που υπέγραψαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις τράπεζες για τον εφοδιασμό τους με ευρώ. Αντίθετα οι εταιρείες του οργανωμένου λιανεμπορίου ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους εμπρόθεσμα και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Το γεγονός όμως ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι ΜΜΕ επέδειξαν αδιαφορία για το ανωτέρω ζήτημα αποτέλεσε προμήνυμα δυσάρεστων εκπλήξεων. Καθυστερώντας τον "υπό-προεφοδιασμό" τους, έσπευσαν τελικά στα ταμεία των τραπεζών για να παραλάβουν τα starter kits του ενιαίου νομίσματος μόνο μετά τις 17 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο, του "προεφοδιασμού" σε ευρώ. Δύο εβδομάδες αργότερα υποδέχτηκαν επισήμως το καινούργιο νόμισμα και όλα μπήκαν στην τελική ευθεία για την οριστική απόσυρση της δραχμής από την αγορά.

Επιτακτική η "εξαφάνιση" της δραχμής από την αγορά

Τι θα γίνει όμως αν την 1η Μαρτίου οι καταναλωτές εμφανιστούν στα καταστήματα με δραχμές; Σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα της επιλογής θα βρίσκεται στα χέρια των εμπόρων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αρνηθούν τη συναλλαγή σε δραχμές είτε να δεχθούν το εθνικό νόμισμα με την προοπτική στη συνέχεια να το αποσύρουν οι ίδιοι σε κάποιο από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως και να έχει όμως, οι διοικήσεις των τραπεζών δε θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να γίνονται μικτές συναλλαγές και στα δύο νομίσματα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, διότι οι δυσλειτουργίες στην αγορά θα είναι τεράστιες και η πτώση του τζίρου σημαντικότατη.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι παράγοντες τραπεζικών ομίλων απευθυνόμενοι προς τους εμπόρους προτείνουν για το διάστημα μέχρι και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου:

  • Να μην κρατούν στα ταμεία τους εθνικά νομίσματα και χαρτονομίσματα.
  • Να διενεργούν συχνές χρηματαποστολές στις τράπεζες για την ανταλλαγή των νομισμάτων από δραχμές σε ευρώ. Εκτιμάται ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2002 η συχνότητα των χρηματαποστολών θα τριπλασιαστεί σε σχέση με τον αριθμό τους πριν από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος στην εγχώρια αγορά.
  • Σε κάθε συναλλαγή τους να δίνουν τα ρέστα σε ευρώ, ώστε να συμμετέχουν και εμπράκτως στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την απόσυρση της δραχμής από την εγχώρια αγορά.
  • Να παροτρύνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες με σκοπό τον περιορισμό του μέσου χρόνου συναλλαγών.
  • Να επιστρέφουν τις δραχμές σε κέρματα καταμετρημένες στα ειδικά σακουλάκια που διανέμουν οι τράπεζες.
  • Να καλλιεργούν κλίμα εμπιστοσύνης στις συναλλαγές τους με το πελατειακό κοινό.

Στο μεταξύ τραπεζικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στο διάστημα που ορίσθηκε για την απόσυρση της δραχμής από την εγχώρια αγορά, τονίζουν ότι η κυβέρνηση κακώς επέλεξε η διάρκειά του να είναι δίμηνη. Όπως επισημαίνουν, τα προβλήματα στις συναλλαγές θα ήταν λιγότερα, εάν ο χρόνος προσαρμογής δεν ξεπερνούσε το μήνα, διότι για τους καταναλωτές είναι πιο δύσκολο να συναλλάσσονται και να υπολογίζουν τις αξίες των αγαθών σε δύο νομίσματα από το να αλλάξουν τις συνήθειές τους ταχύτερα από ό,τι έχει οριστεί.

Ο χρόνος πάντως κυλά, το ενιαίο νόμισμα αποτελεί πραγματικότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και όλοι πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα στις συναλλαγές και η δραχμή να περάσει ομαλά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας.