Οι σημερινοί έφηβοι, αυτοί δηλαδή που ανήκουν στη λεγόμενη Generation Y, φαίνεται να υιοθετούν σε εντυπωσιακό βαθμό τις πρακτικές του social shopping.

rn

(Το κείμενο είναι συνοδευτικό του άρθρου "Social shopping: πηγαίνοντας για ψώνια στο Internet με παρέα"

Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές της Forrester για τους εφήβους, η αγορά καινούργιων καταναλωτικών προϊόντων ήταν ανέκαθεν μια αγαπημένη συνήθεια. Στις μέρες μας ωστόσο, που η επικοινωνία μεταξύ των εφήβων υποστηρίζεται από μια πληθώρα τεχνολογικών βοηθημάτων όπως τα κινητά τηλέφωνο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι υπηρεσίες IM (instant messaging), η συνήθεια αυτή πολλές φορές βρίσκει την πρακτική της εφαρμογή μέσα ακριβώς από αυτές τις νέες μορφές επικοινωνίας. Όπως σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια της Forrester κυρία Charlene Li, καθημερινά επαληθεύεται η εξίσωση “έφηβοι + social computing = social shopping“, ή με άλλα λόγια «μοχλεύοντας την ευφυία που παράγεται από το social computing, οι λιανέμποροι και οι διαχειριστές των brands μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους social shoppers, να προωθήσουν τα μηνύματά τους περισσότερο αποδοτικά και να τροφοδοτήσουν τις ενέργειες marketing που σχεδιάζουν, αξιοποιώντας τεχνικές word-of-mouth» (βλ. σημείωση 1).

Όπως επιβεβαιώνουν αρκετές ακόμα έρευνες, τα μέλη της λεγόμενης Generation Y (ή των digital millennials, δηλαδή των παιδιών της ψηφιακής χιλιετίας, ή κυριολεκτικά οι γεννηθέντες μεταξύ των ετών 1982 και 2000) και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ηλικίες 12-24 ετών, όχι μόνο «γεννήθηκαν με ένα πληκτρολόγιο στο χέρι», αλλά αρέσκονται στο να βιώνουν τις καθημερινές τους εμπειρίες -μεταξύ άλλων και το shopping- μαζί με άλλους. Όπως σημειώνει με έμφαση η κυρία Kelly Mooney, πρόεδρος και Chief Experience Officer (!) της εταιρείας συμβούλων Resource Interactive «για τον digital millennial το κοινωνικό δίκτυο (social network) είναι καθοριστικό και θεμελιώδες τμήμα της αγοραστικής διαδικασίας. Τα μέλη αυτής της γενιάς σπάνια προχωρούν στην αγορά ενός προϊόντος χωρίς την “έγκριση” της παρέας τους. Τα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου απαιτούν τον επαναπροσδιορισμό του ταξιδιού προς τον καταναλωτή. Αυτό που πριν είχε το σχήμα χοάνης τώρα μοιάζει περισσότερο με σχήμα ψαριού: ο λιανέμπορος πρέπει να εστιάσει περισσότερο στον συγκεκριμένο καταναλωτή, να υποστηρίξει την εμπλοκή του κοινωνικού δικτύου στο οποίο αυτός ανήκει και στη συνέχεια -μετά την αγορά του προϊόντος- να φροντίσει για την επανασύνδεση των μελών τού δικτύου με το brand» (βλ. σημείωση 2).

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα στοιχεία των ερευνών καταδεικνύουν ότι η υπό εξέταση μερίδα του καταναλωτικού κοινού είναι σχεδόν ισομεγέθης (περίπου 80 εκατομμύρια) με την δυναμική γενιά των μεγαλύτερα ηλικιακά baby-boomers, ενώ η καταναλωτική τους δύναμη υπολογίζεται σε περίπου 200 δισ. δολάρια ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15-17% των αγορών που πραγματοποιούνται online πιστώνονται στους digital millennials, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των συμβατικών αγορών τους αποτελούν συνέχεια σχετικής έρευνας που έχουν διεξαγάγει στο Internet. Επομένως όσες επιχειρήσεις κατορθώσουν να εκμεταλλευτούν την ομαδική τους καταναλωτική -και όχι μόνο- συμπεριφορά, που βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της στο σύνθημα TEAM – Together Everyone Achieves More («μαζί, καθένας κερδίζει περισσότερα»), είναι βέβαιο ότι θα δουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα να ευημερούν.

Σημειώσεις

(1) Charlene Li et al: Teens + Social Computing = Social Shopping (Marketers To Teens Must Adapt To New Retail Behavior), Forrester Research (www.forrester.com), Σεπτέμβριος 2006.

(2) Η Resource Interactive (www.resource.com) παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της μακροχρόνιας έρευνάς της για τη γενιά των digital millennials στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Shop.org τον περασμένο Οκτώβριο στην Νέα Υόρκη. Μια εκτενή περίληψή τους μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική έκδοση Litmus της εταιρείας με τίτλο Decoding the Digital Millennials.