Θέατρο του παραλόγου θυμίζει η υπόθεση που έχει προκύψει με τις αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ και το ΠΔ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ανετράπησαν άπαντα τα σχετικά με τους ενιαίους ελέγχους στον τομέα της πρώτης μεταποίησης. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπουργοί Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δείχνουν ο καθένας να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος, σε απόσταση, πάντως, από τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ. ΄Οσο για την επιχειρηματική κοινότητα, "αγρόν ηγόραζεν". Οι μόνοι που αντιμετωπίζουν την όλη υπόθεση με πραγματικό επαγγελματισμό είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ.

Ο κ. Μπασιάκος πρώτα υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο έφερε τα πάνω-κάτω στην κυβέρνηση, υλοποιώντας, όπως ισχυρίσθηκε στους συνεργάτες του, τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Στην ουσία δημιούργησε μεγάλο πολιτικό ζήτημα, ανατρέποντας το καθεστώς ελέγχου στα τρόφιμα και, ταυτόχρονα, γράφοντας στα… παλαιότερα των υποδημάτων του τους κοινοτικούς κανονισμούς. ΄Επειτα αποφάσισε ότι η σιωπή είναι η καλύτερη τακτική αντιμετώπισης του χάους που δημιούργησε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας δήλωσε πως δεν τρέχει δα και τίποτα με όσα συνέβησαν, ότι όλες οι διατάξεις σχετικά με τον ΕΦΕΤ παραμένουν σε ισχύ και ότι ο ίδιος συνεχίζει να στηρίζει τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον φορέα.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Βλέμμας, αρχικά υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο πόστο του, από το οποίο δήλωσε ότι τον Ενιαίο Φορέα δεν τον απασχολεί το τι πράττει σε νομοθετικό επίπεδο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ότι ο ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τις αποφάσεις των υπουργών της κυβέρνησης, ακόμη κι όταν αυτές στρέφονται κατά του ΕΦΕΤ… ΄Οσο για τους κοινοτικούς ελεγκτές που επισκέπτονται τη χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους αρκετές από τις νομαρχίες εδώ και πολλούς μήνες δεν εφαρμόζουν τα περί ενιαίων ελέγχων, ο κ. Βλέμμας υποστήριξε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΠΔ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα τους, διότι… δεν είχε προκύψει προ εξαμήνου, όταν αυτή καταρτίζονταν (!), καθώς και ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του να ενημερώσει του κοινοτικούς εκπροσώπους για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας!

Οι αντιδράσεις

Πώς, όμως, αντιδρά σε όλα αυτά η επιχειρηματική κοινότητα; Αν κρίνουμε από το ότι ως σήμερα δεν έχει διατυπωθεί σχετικά η άποψή της, λογικά υποθέτουμε ότι μάλλον θα πρέπει να συντάσσεται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διότι -τι στο καλό;- στην αντίθετη περίπτωση, “για την τιμή των όπλων” και μόνο έπρεπε, έστω και έμμεσα, να καταδικάσει την υπουργική πρωτοβουλία…

Αν κάποιοι αντιμετώπισαν την όλη υπόθεση με πραγματικό επαγγελματισμό, ίσως και με ηρωισμό, αυτοί είναι οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ, οι οποίοι εξ αρχής αντέδρασαν στις εξελίξεις, τοποθετούμενοι επισήμως κατά της παρέμβασης Μπασιάκου, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται να κινηθούν και νομικά, προσβάλλοντας το ΠΔ με ένδικα μέσα. Ταυτόχρονα, θα εκφράσουν τις θέσεις τους και στους κοινοτικούς εκπροσώπους αρνούμενοι, ωστόσο, να τους ακολουθήσουν στις προγραμματισμένες επαφές τους στην Αθήνα στις 28 και 29 του μηνός, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το όσα συνέβησαν με πρωταγωνιστή τον κ. Μπασιάκο.