Η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή υπενθυμίζει τέσσερα βασικά δικαιώματα που διατηρούμε όλοι: Ικανοποίηση βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση, δυνατότητα επιλογής. Ο ΕΦΕΤ συμβάλει μέσω υλοποίησης τακτικών και έκτακτων προγραμμάτων ελέγχου επιχειρήσεων και τροφίμων και μέσω ενημέρωσης καταναλωτών για ορθές διατροφικές συνήθειες, θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, για τη διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης.
Συνεργάζεται με ομόλογους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τη διασφάλιση θεμιτών πρακτικών στο εμπόριο των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Για τη διετία 2024-2025, ο ΕΦΕΤ εφαρμόζει πρόγραμμα επισήμου ελέγχου τροφίμων στη χώρα, με συνδυαστικούς ελέγχους επιθεώρησης, δειγματοληψίας και ανάλυσης. Υλοποιεί δράσεις επικοινωνιακής ευαισθητοποίησης για θέματα αλλεργιογόνων ουσιών, συνοδευόμενες από τη διενέργεια σχετικών ελέγχων σε τρόφιμα δίχως συναφή επισήμανση.
Στις πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση της περιεκτικότητας αλατιού σε διάφορα είδη ψωμιού και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε μελλοντικές νομοπαρασκευαστικές δράσεις. Η τυποποίηση των διαδικασιών «ανάλυσης ριζικού αιτίου» από πλευράς επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, το φαινόμενο αύξησης των θετικών σε Salmonella spp., δειγμάτων κρέατος και παραπροϊόντων, αποτελεί επίσης έργο του ΕΦΕΤ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter