Την ενοποίηση του συστήματος των ελέγχων, την αναμόρφωση του νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου και την εφαρμογή του Διατροφικού Τειρεσία για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της δημόσιας υγείας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, στο πλαίσιο ημερίδας για την «Ασφάλεια των Καταναλωτών», που συνδιοργάνωσαν ο ΕΦΕΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στην ομιλία του ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της διοίκησης του φορέα, στη συνεργασία με την EFSA, ενώ έκανε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του ΕΦΕΤ του 2011.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σύστημα των ελέγχων, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων που δυσκολεύουν τη δουλειά και των ελεγκτών, αλλά και των ελεγχομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, έχει ήδη γίνει μια καλή αρχή, με τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των «γκρίζων» ζωνών μεταξύ του ΕΦΕΤ και του ΥΠΑΑΤ και με τον καθορισμό ομάδων έργου για την αναθεώρηση του νομοθετικού και κυρωτικού πλαισίου, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τον Διατροφικό Τειρεσία ο κ. Μίχας τόνισε ότι θα είναι ένα πλήρως μηχανογραφημένο σύστημα, στο οποίο θα καταχωρούνται οι παραβάτες και οι παραβάσεις που εντοπίζονται όχι μόνο από τον ΕΦΕΤ, αλλά από όλες τις ελεγκτικές αρχές και το οποίο, μεταξύ άλλων, δεν θα επιτρέπει σε πολλάκις υπότροπες επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα είναι προσβάσιμο για ενημέρωση σε όλους τους καταναλωτές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη λειτουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας (τηλ. 11717) που θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών.