Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» για το έτος 2024, προέβη σε δειγματοληψία καπνιστού χελιού. Το προϊόν φέρει την εμπορική ονομασία «Χέλι Καπνιστό Φιλέτο», με αριθμό παρτίδας 1117324146 και ημερομηνία λήξεως 29/08/2024, και παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Επιχείρηση Β. Γείτονας & ΣΙΑ ΕΕ, με έδρα το Ψαθοτόπι Άρτας.

Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes. Η Listeria είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες όπως οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται από το ΕΦΕΤ να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι υψίστης σημασίας και ο ΕΦΕΤ συνεχίζει να παρακολουθεί και να διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων στην αγορά, προστατεύοντας τους καταναλωτές από πιθανούς κινδύνους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter