Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα οριστικά δεδομένα της ελληνικής οινοπαραγωγής για την περίοδο 2021/2022, που ανακοίνωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρά την πρώτη εκτίμηση, η οποία απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και προέβλεπε οινοπαραγωγή της τάξης των 1.710.400 hl (πτώση της τάξης του 25,09%), η οριστική καταγραφή της οινοπαραγωγής, που βασίζεται στις δηλώσεις παραγωγής και συγκομιδής, ανήλθε στα 2.468.945 hl, αυξημένη κατά 8,13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2021.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η επίδοση του 2021 ξεπερνά κατά 2,66% τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Είναι μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τον μέσο όρο της πενταετίας.

Το 69% των ελληνικών οίνων είναι λευκοί
Η εικόνα ανά κατηγορία οίνων δε διαφοροποιείται έντονα από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η αναλογία στην παραγωγή ερυθρών και λευκών οίνων παραμένει στο 31% και 69% αντίστοιχα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες οίνων σε σχέση με το 2020, ενώ ιδιαίτερα η επίδοση των ποικιλιακών οίνων αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, αφού έφτασαν τα 222.100 hl, έναντι 179.900 hl το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, ο αριθμός των οινοποιείων (κυρίως μικρών) που πλέον εντάσσεται στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεων παραγωγής συνεχώς αυξάνει, ως αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης τους από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), με αποτέλεσμα τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση των μεγεθών της ελληνικής οινοπαραγωγής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter