Τα παιδιά της ΕΕ θα επωφεληθούν σύντομα από ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο καθεστώς προώθησης και κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία (οι ευρωπαίοι έφηβοι κατά μέσο όρο καταναλώνουν μόλις το 30%-50% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών).

Ο νέος σχετικός κανονισμός, που έχει ανεπισήμως συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωκοινοβούλιο, θα συγχωνεύσει τα μέχρι σήμερα ξεχωριστά καθεστώτα προώθησης και κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία. «Το Ευρωκοινοβούλιο εξασφάλισε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του προγράμματος, εμποδίζοντας τα κράτη μέλη να προχωρούν μονομερώς σε περικοπές του προϋπολογισμού του ή να αλλάζουν τα κριτήρια για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων», δήλωσε ο Βέλγος εισηγητής και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, κ. Marc Tarabella.
 
Τα κράτη-μέλη θα προωθούν ιδίως στη μαθητιώσα νεολαία τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία και τον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων. Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγήθηκε ένα επιπλέον ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τα εκπαιδευτικά μέτρα και τη χρηματοδότηση της διανομής των γαλακτοκομικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας έτσι συνολική ετήσια χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για το γάλα στα σχολεία και 150 εκατ. ευρώ για τα οπωροκηπευτικά. Ο κανονισμός μένει να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2017.