Έναν έντονο διάλογο ανά την Ευρώπη ανοίγει το βαρύ πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν στην Mondelēz International, κατηγορώντας την εταιρεία για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ από το 2006 και μετά. Και το θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι αυτό των λεγόμενων TSCs, εδαφικών περιορισμών δηλαδή που θέτουν πολυεθνικές επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να πωλούν τα ίδια προϊόντα με διαφορετικές τιμές σε διαφορετικές χώρες εντός της ΕΕ.

Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι που ακούμε για πρώτη φορά: για το θέμα αυτό έχει διεξαχθεί αναλυτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 16 κράτη-μέλη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 και μεταξύ των συμπερασμάτων της είναι ότι οι πρακτικές των TSCs στοιχίζουν στους καταναλωτές τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αντίστοιχη έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης έδειξε ότι εδαφικοί περιορισμοί επιβάλλονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις φθηνότερες αγορές.

Ωστόσο, αυτήν τη φορά φαίνεται πως το πρόστιμο στη Mondelēz International μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η πρακτική αυτή να αντιμετωπιστεί στην πράξη. Ήδη την περασμένη Παρασκευή οκτώ κράτη-μέλη (ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα), με επικεφαλής την Ολλανδία, με έγγραφό τους ζήτησαν από την Κομισιόν την αυστηροποίηση των κανόνων για την ενιαία αγορά, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο. Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την επιστολή που έλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από πολυεθνικούς ομίλους, και όλα δείχνουν ότι η πολιτική πίεση προς την κατεύθυνση αυτή είναι εντονότερη από ποτέ στην Ευρώπη.

Η θέση της EuroCommerce
Στο πλευρό αυτής της πρωτοβουλίας στέκονται και οι λιανέμποροι και χονδρέμποροι, που επίσης πλήττονται από τους εδαφικούς περιορισμούς που τίθενται από πολυεθνικές και δεν τους επιτρέπουν να μειώσουν τις τιμές σε χώρες όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. «Τώρα είναι η ώρα να δράσει η Κομισιόν πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι λιανέμποροι και οι χονδρέμποροι εμποδίζονται επί μακρόν από τις πρακτικές μεγάλων βιομηχανιών που τους αρνούνται την ελευθερία να προμηθεύονται προϊόντα απ’ όπου θέλουν στην Ένιαία Αγορά», δήλωσε η Christel Delberghe, γενική διευθύντρια της EuroCommerce, προσθέτοντας πως οι πρακτικές αυτές σημαίνουν πως σε μία περίοδο όπου οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών πιέζονται, κάποιοι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ περισσότερα από τους γείτονές τους για τα ίδια προϊόντα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter