Σε σύσταση για την παρακολούθηση της παρουσίας νικελίου στα τρόφιμα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ να παρακολουθούν την παρουσία νικελίου στα τρόφιμα κατά τα έτη 2025, 2026 και 2027.

Η παρακολούθηση θα πρέπει να περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, σοκολάτα, αλείμματα σοκολάτας, αλείμματα ξηρών καρπών, κόκκους κακάο, προϊόντα με βάση τα δημητριακά (ιδίως δημητριακά προγεύματος, νιφάδες δημητριακών και προϊόντα άλεσης βρώμης), έτοιμες σούπες, καφέ, τσάι, λαχανικά, φύκια, ελαιούχους σπόρους, προϊόντα με βάση τη σόγια, όπως το τόφου και τα ποτά με βάση τη σόγια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και άλλα θαλασσινά.

Σύμφωνα με τη σύσταση, τα κράτη-μέλη θα πρέπει, όπου απαιτείται, να συγκεντρώνουν γνώσεις σχετικά με τα μέτρα μετριασμού για τη μείωση των επιπέδων νικελίου στα τρόφιμα, καθώς και να διασφαλίζουν ότι οι γνωστές μέθοδοι μετριασμού κοινοποιούνται και προωθούνται αποτελεσματικά στους γεωργούς και στους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και ότι τα εν λόγω μέτρα μετριασμού εφαρμόζονται σταδιακά από τους γεωργούς και τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων. Ήδη από το 2020 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το νικέλιο μπορεί να προκαλέσει τόσο χρόνιες όσο και οξείες επιδράσεις και έχει καθορίσει μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα νικελίου σε διάφορα τρόφιμα.

Ωστόσο, για ορισμένα τρόφιμα, τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στην έκθεση στο νικέλιο, δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα παρουσίας που να επιτρέπουν τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter