Μείωση κατέγραψαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο 2024, σύμφωνα με τη Eurostat. Η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων μειώθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2023.

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν μείωση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο 2024. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-24%), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο -18%), και τη Σλοβακία και την Τσεχία (και οι δύο -17%).

Εξαιρέσεις αποτέλεσαν πέντε χώρες της ΕΕ όπου οι τιμές αυξήθηκαν, με την Ελλάδα να κατέχει την πρωτιά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών γεωργικών προϊόντων (+20%). Πιο μετριοπαθείς αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Συνολικά στην ΕΕ, έντονη πτώση παρατηρήθηκε στην τιμή των δημητριακών (-28%), του γάλακτος (-12%), των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (-10%) και των φρέσκων λαχανικών (-6%, η τιμή της ντομάτας στο – 33%).

Αντίθετα, η μέση τιμή των πατατών αυξήθηκε κατά 22% και των φρέσκων φρούτων κατά 20% (παρά την απότομη μείωση κατά 44% στην τιμή των λεμονιών και λάιμ).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter