Η ΕΕ παρήγαγε 160 εκατ. τόνους ωμού γάλακτος το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Ειδικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, η Eurostat ανέφερε ότι η περισσότερη παραγωγή ωμού γάλακτος στην ΕΕ παραδίδεται σε γαλακτοκομεία, ενώ μόνο 9,8 εκατ. τόνοι χρησιμοποιήθηκαν σε φάρμες, καταναλώθηκαν από την οικογένεια του αγρότη, πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές ή επεξεργάστηκαν απευθείας.

Από τους 149,9 εκατ. τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν σε γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατ. τόνοι ήταν γάλα αγελάδων, ενώ το υπόλοιπο ήταν γάλα από άλλα ζώα: προβατίνες, κατσίκες και βουβάλια. Μεταξύ των φρέσκων προϊόντων που παράγονται, τα γαλακτοκομεία στην ΕΕ παρήγαγαν 22,5 εκατ. τόνους γάλακτος προς πόση και 7,7 εκατ. τόνους όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όσον αφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 2,3 εκατ. τόνους βούτυρου από 46,4 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος, 10,4 εκατ. τόνους τυριού από 59,2 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος και 16,9 εκατ. τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος, 3,0 εκατ. τόνους γάλακτος σε σκόνη και 55,9 εκατ. τόνους ορού γάλακτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter