Η πτηνοτροφία αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας με την μεγαλύτερη καθετοποίηση, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ). Η παραγωγή ανέρχεται περίπου στους 120.000 τόνους αυγών και 165.000 τόνους κρέατος το χρόνο.
Η παραγωγή αυγών αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της ελληνικής πτηνοτροφίας, με το 67% της παραγωγής να προέρχεται από συστηματικές μονάδες, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από χωρική πτηνοτροφία, κυρίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα σε πολλά νοικοκυριά μέσω της πώλησης αυγών, τα οποία προτιμώνται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές λόγω της φήμης τους για την ποιότητα.
Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε αυγά φτάνει το 95-97%, γεγονός που δείχνει πως η χώρα σχεδόν καλύπτει τις εσωτερικές της ανάγκες. Η μέση ετήσια κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 11 κιλά ανά άτομο, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική θέση των αυγών στη διατροφή των Ελλήνων. Η πτηνοτροφία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, όπως η ταχεία αναπαραγωγή και η ευελιξία σε νέες τεχνολογίες και επιστημονικά δεδομένα, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής διατροφικής αυτάρκειας.
Η παραγωγή αυγών κατανέμεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με σημαντικό μέρος της να εδρεύει στην Αττική, προσφέροντας δυναμική στην οικονομία της χώρας.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter