Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης των μελών του ECR Hellas, στις 29 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν όχι μόνο ο απολογισμός της δράσης του φορέα, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες σχετικά με την άποψη που έχουν οι καταναλωτές για τα σούπερ μάρκετ (Γιώργος Δουκίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος, ΙΕΛΚΑ) και την ανάλυση των πτυχών της κρίσης, με στόχο την ανίχνευση δρόμων, σχετικά με την επαναδόμηση του οράματος για την επαναφορά στην ανάπτυξη (Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, MRB Hellas).

Ειδικότερα, στην έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, αξιολογήθηκε η αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ, η εικόνα τους για τη συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία, καθώς και το μέγεθος της εμπιστοσύνης γενικότερα και ειδικότερα στα θέματα διατροφής (και συγκριτικά με τα άλλα κανάλια πώλησης τροφίμων). Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά σε όλες τις παραμέτρους.

Ο κ. Μαύρος παρουσίασε συμπεράσατα από το συνολικό ερευνητικό έργο της εταιρείας του για τις δραματικές αλλαγές της ελληνικής πραγματικότητας, των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχολογία και τις αποφάσεις μας αλλά και οι αξίες μας. Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης του ECR Hellas, που έγινε από τους προέδρους του κ.κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μετρό) και Ανδρέα Ασλανίδη (Customer Development Director της Unilever Hellas), οι ομάδες εργασίας του φορέα έδωσαν αξιόλογα αποτελέσματα στα project σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο ράφι (On Shelf Availability), το Master Data Alignment και την αναγραφή των στοιχείων στις πινακίδες των προϊόντων στο ράφι.

Επίσης, αναφέρθηκε η συνεργασία για την καταγραφή των θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο στην ανοιχτή διαβούλευση με το ΥΠΑΑΝ, ενώ παρουσιάστηκε και η πρόοδος των νέων προγραμμάτων στην τρέχουσα χρονιά. Το project της μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάστηκε από την κυρία Κατερίνα Πραματάρη, (ΟΠΑ) και το Shrinkage (απώλειες) από τον κ. Γιάννη Βλαχονικολέα (Μετρό).

Ο κ. Νίκος Βερόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας και εκπρόσωπος του φορέα στο ECR Europe, προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν το συνέδριο του ECR Europe που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 και 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του καθηγητή Αναστάσιου Σταλίκα (Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), με θέμα τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων στο ξεπέρασμα των προβλημάτων υγείας (σωματικών και ψυχολογικών), που δημιουργεί η κρίση.