Την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia Europe 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2024 στο Παρίσι -στο περιθώριο της SIAL 2024, κατέκτησε η ελληνική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η ελληνική ομάδα είχε κερδίσει και τον ελληνικό διαγωνισμό τον περασμένο Ιούνιο, που σε εθνικό επίπεδο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Νικητής ήταν το καινοτόμο προϊόν LegumiNutty, το οποίο αποτελεί ζυμούμενο άλειμμα (spread) από ρεβίθια και ξηρούς καρπούς (προϊόν ψυγείου), πλούσιους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με ορό γάλακτος, κατά την παρασκευή του οποίου πραγματοποιείται αξιοποίηση των αποβλήτων της βιομηχανίας παραγωγής γιαούρτης, αλλά και της βιομηχανίας παραγωγής φυτικών ροφημάτων. Η ιδέα δημιουργίας προέκυψε από την ανάγκη εύρεσης λύσεων για την αξιοποίηση αποβλήτων και ιδίως του όξινου ορού γάλακτος, που δε θα στερούνται διατροφικής αξίας. Το προϊόν κατάφερε να ξεχωρίσει πανευρωπαϊκά ανάμεσα σε 15 διακεκριμένες ομάδες, ως Πρωτοποριακή Προσέγγιση σε Ασφαλή και Βιώσιμη Διατροφή.

Το ασημένιο βραβείο απονεμήθηκε στον ενεργειακό φυσικό χυμό Full’iz (Βέλγιο) και το χάλκινο στο ατομικό κέικ λεμονιού υπερπρωτεΐνης Les Nao’ (Γαλλία). Το σοκολατένιο αυγό χωρίς γλουτένη Tonka Egg (Κροατία) διακρίθηκε για τη Στρατηγική Επικοινωνίας και το vegan μπισκότο βρώμης Opoke (Γερμανία) για το Επιχειρηματικό Πνεύμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter