Η καθιερωμένη πλέον «γιορτή» της βιωσιμότητας και των βιολογικών προϊόντων, Eco Living Scandinavia & the Nordic Organic Food Fair 2023, ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 16 Νοεμβρίου 2023, έπειτα από δύο ημέρες γεμάτες καινοτόμα προϊόντα από σκανδιναβικές χώρες, και όχι μόνο. Από την τάση των βιολογικών και οργανικών τροφίμων, πλέον μπορούμε να μιλάμε για εδραίωση μια niche αγοράς η οποία μεγαλώνει με καλπάζοντα ρυθμό, αποκτώντας ολοένα και περισσότερους ακολούθους, είτε πρόκειται για καταναλωτές, είτε για επιχειρήσεις. Ειδικότερα, από τις 15 έως τις 16 Νοεμβρίου, στο Μάλμε της Σουηδίας, έδωσαν το παρών επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών πίσω από τα stands τους, στα οποία δεν «περιορίστηκαν», καθώς η περιήγηση και η γνωριμία με τους υπόλοιπους «ομοϊδεάτες» εκθέτες ήταν η κοινή λογική. Αυτή τη λογική, λοιπόν, ακολούθησαν και οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταλλάσσοντας ιδέες και παίρνοντας έμπνευση από τους Σκανδιναβούς εκθέτες, οι οποίοι είναι και οι leaders, θα έλεγε κανείς, στην πράσινη φιλοσοφία.

Οι επισκέπτες, από την άλλη πλευρά, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα πιο καινοτόμα φυσικά και βιολογικά προϊόντα και παράλληλα, να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικές με τη βιομηχανία μέσα από ειδικευμένα πάνελ συζητήσεων, με στόχο να τις ενσωματώσουν στις επιχειρήσεις τους. Αναφορικά, οι καινοτομίες που ξεχώρισαν στα μάτια των επισκεπτών, όπως φάνηκε άλλωστε και από την έκβαση της ψηφοφορίας στην Innovation Zone, ήταν βιολογικά RTD (Ready-To-Drink) ροφήματα, ξηροί καρποί, βιολογικά on- the-go snacks και οργανικά έτοιμα γεύματα. Εν ολίγοις, το «πάντρεμα» ανάμεσα στις δύο σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις, ήτοι τη γρήγορη και άμεση κατανάλωση και τις οργανικές και vegan επιλογές, είναι το νέο κύμα στη συγκεκριμένη αγορά.

Τι είδαν οι Έλληνες εκθέτες
Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι οι Έλληνες εκθέτες διέκριναν σε όλους τους επισκέπτες της Eco Living Scandinavia & the Nordic Organic Food Fair 2023 ένα κοινό χαρακτηριστικό: στοχευμένη προσέγγιση και στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά οργανικά και vegan προϊόντα. Αυτό μαρτυρά ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί αντάξια στην εν λόγω αγορά, παίρνοντας το ρίσκο να συμμετάσχει σε μια αρκετά προχωρημένη έκθεση βιολογικών τροφίμων, ακόμη κι αν πολλές από τις δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις δεν εξάγουν ακόμη τα προϊόντα τους στη Σουηδία. Η συμμετοχή μας πλέον στη συγκεκριμένη έκθεση αναγνωρίζεται, καθώς δεν αποτελεί απλά μια εμπειρία, αλλά μια επένδυση η οποία έχει αντίκρισμα μακροπρόθεσμα και θα οδηγήσει σε στοχευμένες συμφωνίες και συνεργασίες.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Nordic Organic Food Fair και Eco Living Scandinavia 2024, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη δωδεκάχρονη ιστορία της στο KistaMässan στη Στοκχόλμη. Η εν λόγω κίνηση ακολουθεί τα σχόλια της πλειονότητας των εκθετών και επισκεπτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εκδήλωση θα ωφεληθεί περισσότερο από το να είναι πιο κοντά στους μεγαλύτερους ομίλους λιανικής στη Σουηδία, που εδρεύουν κυρίως στη Στοκχόλμη, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση από την Κοπεγχάγη, το Όσλο και το Ελσίνκι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter