Τέσσερις εταιρείες από την τιμώμενη χώρα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι οι πρώτες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών που εξασφάλισαν περίπτερο και επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση της χώρας τους με την Ελλάδα στο πεδίο των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σχετικών σκευασμάτων που περιέχουν λακτόζη ή εναλλακτικά συστατικά.

Πρόκειται για τις Al Ain Farms, Agthia, Karibu, Al Rawabi και τη Lifco, η οποία παρασκευάζει και εμπορεύεται μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το FOODReporter, όλες οι εταιρείες προσδοκούν σε σημαντικές B2B συμφωνίες με Έλληνες προμηθευτές ή συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που αφορούν τόσο εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και εισαγωγές προς Ελλάδα.

Το who is who των τεσσάρων εταιρειών
H Al Ain Farms εμπορεύεται φρέσκο γάλα σε καθημερινή βάση, από ιδιόκτητες φάρμες αγελάδων και από το 2020 και έπειτα έχει επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Agthia, από το Άμπου Ντάμπι, διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο τροφίμων και ποτών, με κυρίαρχες δραστηριότητες το φυσικό μεταλλικό και το επιτραπέζιο νερό, τα σνακ, η μαναβική και οι επεξεργασμένες τροφές που εμπεριέχουν πρωτεΐνη, μαζί με τεχνολογία σπόρων μέσω της Agrivita.

H Al Rawabi είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες σε παραγωγή γάλακτος και χυμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μεγάλη δραστηριότητα και στο Ομάν και έμφαση και στα προϊόντα εναλλακτικά των γαλακτοκομικών.

Παράγει 350.000 λίτρα γαλακτοκομικών προϊόντων και 150.000 λίτρα χυμών τη μέρα.

Η Karibu εμπορεύεται διάφορα προϊόντα, τρόφιμα και μη, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια ψηλαφεί και προωθεί προϊόντα γάλακτος σε σκόνη.

Τέλος, η Lifco, με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας ως εταιρεία, έχει ετήσιο τζίρο ύψους 378 εκατ. ευρώ, εξάγοντας κυρίως σνακ, μπάρες δημητριακών, μπάρες πρωτεΐνης, μα ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη γκάμα τυριών: Μοτσαρέλα, έμμενταλ, Κασκαβάλι, παρμεζάνα και τσένταρ.

Αναμένονται και άλλες αιτήσεις συμμετοχές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας Enterprise Europe Network του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αιτηθούν συμμετοχής, παρουσίας και περιπτέρου και άλλες επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα αφορούν τον κλάδο τροφίμων και ποτών ή άλλους κλάδους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter