Σε συμφωνία εμπορικής συνεργασίας στον τομέα της τροφοδοσίας προχώρησαν η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ, βάσει της οποίας η πρώτη αναλαμβάνει να προμηθεύει με τα προϊόντα όλης της γκάμας των κωδικών που διακινεί, τα καταστήματα του δικτύου της ΕΛΕΤΑ, εξασφαλίζοντας στα μέλη του ομίλου πιο ανταγωνιστικές τιμές και ένταξη σε κοινό προωθητικό πλάνο μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, τα μέλη της ΕΛΕΤΑ θα ενταχθούν σταδιακά στο εν λόγω πλαίσιο λειτουργίας, όπου «μέσα από κοινό μηχανογραφικό σύστημα και συντονισμένη εμπορική πολιτική», έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται, να συμμετέχουν σε ενιαίο πλάνο μάρκετινγκ και στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά τους. Έτσι, όπως λένε παράγοντες του κλάδου, τα μέλη της ΕΛΕΤΑ μπορούν τώρα να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των πελατών τους στα προνόμια που παρέχει, μέσω των φυλλαδίων και των προωθητικών ενεργειών, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Σημειώνουμε ότι οι παραδόσεις των παραγγελιών στο δίκτυο του ομίλου γίνονται, είτε απευθείας από τους προμηθευτές είτε μέσω της κεντρικής αποθήκης της εταιρείας.

Αν και είναι νωρίς για προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η συμφωνία της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με το όμιλο αγορών ΕΛΕΤΑ αφορά ένα ετήσιο τζίρο της τάξης των 20-25 εκατ. ευρώ. Σχολιάζουν δε ότι ο δυνητικός τζίρος θα μπορούσε να κυμαίνεται υψηλότερα, αν τα μέλη της ΕΛΕΤΑ ήταν πιο «πιστά» στην τροφοδοσία τους από τον όμιλό τους, αν δηλαδή προμηθεύονται λιγότερο από την «ελεύθερη» αγορά.

Σύμφωνα με το Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2018, στα τέλη του 2017 ο όμιλος ΕΛΕΤΑ είχε 399 μέλη, που λειτουργούσαν συνολικά 518 καταστήματα.

Στρατηγική ανάπτυξης μέσω εξαγορών και συνεργασιών
Η συμφωνία της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με την ΕΛΕΤΑ εντάσσεται στη στρατηγική της αλυσίδας να αναπτύσσεται μέσω εξαγορών, αλλά και συνεργασιών με τρίτες εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι αρχές του έτους (2 Ιανουαρίου) εξαγόρασε το δίκτυο των 11 καταστημάτων της ΜΑΚΟ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Γρηγοριάδης (αρχές του 2017), με 40 σούπερ μάρκετ στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, έχει παρουσία στην Κρήτη μέσω των 100 καταστημάτων που ελέγχει η θυγατρική της CRM Αριάδνη και πέρυσι τον Ιούλιο εξαγόρασε τα 11 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας Μέριμνα στα νότια προάστια της Αθήνας. Σήμερα, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ελέγχει περί τα 310 καταστήματα (περιλαμβανομένων των 100 καταστημάτων της CRM-Αριάδνη), εταιρικά και franchise. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τζίρου της, η φετινή χρήση εξελίσσεται ανοδικά με ρυθμό υψηλότερο του 16%, που ωθείται από την επεκτατική της πολιτική.

Σύμφωνα με παράγοντες της αλυσίδας, στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 τα παλαιότερα καταστήματά της εμφάνισαν από σταθερές έως οριακά μειωμένες πωλήσεις, ενώ τα καινούργια είναι αυτά που κρατούν αξιοπρόσεκτα το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξή της. Πρόκειται, δηλαδή, για τα 11 καταστήματα της ΜΑΚΟ, τα καινούργια που εγκαινίασε η αλυσίδα πρόσφατα –έξι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και πέντε στο πεντάμηνο φέτος– και τα 11 της Μέριμνα. Σημειώνεται ότι το 2018 έκλεισε για την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με άνοδο πωλήσεων, που διαμορφώθηκαν στα 257 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με στελέχη της, παραμένει με τεταμένη την προσοχή της για τυχόν νέες εξαγορές τοπικών αλυσίδων ή καταστημάτων, κυρίως σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμα παρουσία.