Ένα νέο «μικρό» σημείο λιανικής πώλησης ετοιμάζεται να λανσάρει πιλοτικά η Metro, προσβλέποντας στη μεγαλύτερη διείσδυσή της στη λιανική, στην αμεσότερη κάλυψη των νέων καταναλωτικών αναγκών και στην εξασφάλιση υψηλότερης απόδοσης, λόγω του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους αυτού του τύπου καταστήματος. Το πρώτο θα λειτουργήσει περί τα τέλη Μαΐου και θα φέρει την επωνυμία Easy My Market, δανειζόμενο το σήμα των μικρομεσαίων καταστημάτων της Metro.

Στελέχη της εταιρείας διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι τα επίσημα «βαφτίσια» του νέου τύπου καταστήματος θα γίνουν αργότερα, όταν η εταιρεία λάβει την οριστική απόφαση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μοντέλου. Δηλώνουν ότι το πιλοτικό αυτό κατάστημα εισαγάγει ένα νέο concept σούπερ μάρκετ, έκτασης 300-350τμ, όταν τα Easy σήμερα είναι έκτασης μέχρι 450τμ. Το νέο μικρό σούπερ μάρκετ διαφοροποιείται ως προς τα εξής: Η γκάμα των προϊόντων που θα διαθέτει, θα είναι επικεντρωμένη σε προϊόντα αυτοεξυπηρέτησης, τα τμήματά τους θα φιλοξενούν τυποποιημένα προϊόντα, θα ανταποκρίνονται στη λογική του “food to go”, δίνοντας έμφαση στις γρήγορες αγορές, και θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό, εξασφαλίζοντας σε μέσα επίπεδα οικονομίες κλίμακος 30% στο εργασιακό κόστος.

Η διοίκηση της Metro θα παρακολουθεί την πιλοτική λειτουργία του καταστήματος περίπου για ένα οκτάμηνο, αποφασίζοντας στο μεσοδιάστημα για όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, βάσει των επιδόσεών του, ώστε να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του. Στο βαθμό που το μοντέλο αποδειχθεί επιτυχές ταχύτερα, ο σχεδιασμός ενός δικτύου ανάλογων καταστημάτων θα ξεκινήσει πριν την παρέλευση του οκταμήνου δοκιμής του.

Το πλάνο του 2018
Στο μεταξύ, το πλάνο επενδύσεων της Metro παραμένει έντονο και κατά τη φετινή χρονιά, αφού, όπως επεσήμανε ο κ. Στέφανος Παντελιάδης, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Metro, μιλώντας στο πλαίσιο του 8ου συνεδρίου CEO Forum του σελφ σέρβις, εντός του 2018 θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσαρμογών και των αναβαθμίσεων των πρώην Βερόπουλος, που πέρασαν στα χέρια της αλυσίδας, κατά τα πρότυπα της δομής και λειτουργίας των My Market. Ειδικότερα, φέτος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες στα υπολειπόμενα 43 καταστήματα του εν λόγω δικτύου. Μάλιστα, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε με έμφαση τη διαπίστωση της διοίκησης ότι ο μέσος τζίρος ενός εκάστου ανακαινισμένου καταστήματος από τα προαναφερόμενα εμφανίζει σε ετήσια βάση ανάπτυξη 37%. Εξάλλου, όπως είπε, θα ενταθεί η προσπάθεια της εταιρείας για την επέκταση των Cash & Carry του δικτύου της στον τομέα της εξυπηρέτησης των επαγγελματιών του κλάδου του home & Ho.Re.Ca.

Εκτός αυτών η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση φέτος του νέου αποθηκευτικού της κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα κατά 10.000τμ –δηλαδή, η ικανότητά του θα φτάσει τα 34.000τμ–, θα συνεχίσει να επενδύει στη δημιουργία νέων καταστημάτων ανά την Ελλάδα και θα επιχειρήσει τη δημιουργία του πρώτου της Cash & Carry Metro στην κυπριακή αγορά.

Εν ευθέτω χρόνω, όπως είπε, η Metro θα δρομολογήσει και μια σειρά άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών, όπως την επέκταση του κέντρου logistics στα Οινόφυτα με νέους χώρους εύρους 20.000τμ, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις του θα καλύπτουν συνολική επιφάνεια 64.000τμ.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Παντελιάδης από το βήμα του forum αναφέρθηκε, επίσης, στις «πράσινες» επενδύσεις της εταιρείας για τη βελτίωση των ψυκτικών εγκαταστάσεων των καταστημάτων της, όπως και στον ενδοεταιρικό σχεδιασμό, παραγωγή και εγκατάσταση εφαρμογής καινοτόμου συστήματος φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά για τα σούπερ μάρκετ.