Σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) κατά τη διάρκεια της 11ης Εξποτρόφ. Ειδικότερα, έλαβε διακρίσεις για το Κεφαλοτύρι και το Ορεινό στα Athens Fine Food Awards (AFFA) της έκθεσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο FOODReporter, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΑΣ Νάξου να λάβει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το αρνί και το κατσίκι Νάξου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, προσθέτοντας ακόμη ένα προϊόν στην κατηγορία ΠΟΠ – ΠΓΕ της Νάξου.

Ολοκληρώνεται το νέο υπερσύγχρονο τυροκομείο
Στα σχέδια της ΕΑΣ Νάξου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση ενός νέου, υπερσύγχρονου τυροκομείου, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Καπούνης, θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες κατασκευής του αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το νέο τυροκομείο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος ημερησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 7,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΑΣ Νάξου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ζωικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες της Ένωσης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στο νησί, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις (υψηλό κόστος παραγωγής, λειψυδρία, απομάκρυνση των νέων από το επάγγελμα).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter