Το επόμενο βήμα στην προώθηση και την αξιοποίηση της Πατάτας Νάξου ετοιμάζεται να κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, δρομολογώντας την είσοδό της στην κατηγορία της προψημένης κατεψυγμένης πατάτας, ενώ παράλληλα μπαίνει και στην κατηγορία του ελαιολάδου, προχωρώντας σε εξαγορά του 51% της τοπικής εταιρείας εμφιάλωσης ελαιολάδου Cycladi. Όπως ανέφερε στο περιθώριο εκδήλωσης ενημέρωσης σχετικά με τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, η συγκεκριμένη εξαγορά είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί. Από την άλλη, το εγχείρημα της προτηγανισμένης πατάτας είναι αρκετά σύνθετο, λόγω της ιδιομορφίας της Πατάτας Νάξου. «Η προτηγανισμένη πατάτα θέλει προδιαγραφές. Ειδικά η Πατάτα Νάξου όταν είναι σε ψυγείο, πρέπει να γίνει σταδιακή απόψυξη για να μη μαυρίσει», σημείωσε και εκτίμησε ότι στα τέλη του 2024 μπορεί να δούμε το αντίστοιχο προϊόν να λανσάρεται στην αγορά.

Μείωση εξαγωγών γραβιέρας Όσον αφορά στο κύριο προϊόν της ΕΑΣ Νάξου, τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, η ένωση ετοιμάζει επίσης νέα προϊόντα, όπως καπνιστή γραβιέρα και γραβιέρα με προσθήκη μυρωδικών ή τρούφας, τα οποία για την ώρα βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά εντός του 2024. Παράλληλα, συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να ενισχυθεί το αποτύπωμα του εμβληματικού προϊόντος της ΕΑΣ Νάξου. Ενός προϊόντος όμως που «υποφέρει» από την έλλειψη γάλακτος, καθώς οι εισκομιζόμενες ποσότητες γάλακτος έχουν μειωθεί από τους 38 τόνους ημερησίως το 2021, σε κάτω από 30 τόνους ημερησίως, ενώ έως το τέλος του 2023 αναμένεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους ακόμα έξι με οκτώ κτηνοτροφικές μονάδες. Η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η εξαγωγική δυνατότητα της ένωσης, και πλέον μόνο το 10% της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ εξάγεται, καθώς «δεν υπάρχει προϊόν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Δύο νέα τυροκομεία θα λειτουργήσουν εντός του 2023
Εν τω μεταξύ, εντός του 2023 αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να τεθούν σε λειτουργία τα δύο νέα τυροκομεία της ΕΑΣ Νάξου: το ένα στο Γλινάδο, η συνολική επένδυση για το οποίο φτάνει συνολικά τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ, και το άλλο στην ορεινή Νάξο, στο οποίο θα παράγεται το τυρί Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ, με επένδυση ύψους 550.000 ευρώ. Παράλληλα, η ΕΑΣ Νάξου επιδιώκει τη δημιουργία ενός Πρότυπου Στάβλου με 500 αγελάδες, που σχεδιάζει να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς σε ένα συνεταιριστικό σχήμα, όπου οι 260 αγελάδες θα ανήκουν στην ΕΑΣ Νάξου. Στο πλάνο της ένωσης είναι και η κατασκευή μίας μονάδας βιοαερίου.

Πληθωριστικό +8% του τζίρου στο εξάμηνο του 2023
Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της ΕΑΣ Νάξου, το 2022 έκλεισε με αύξηση τζίρου άνω των 2 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 25,5 εκατ. ευρώ, όμως η κερδοφορία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η ένωση προχώρησε σε κινήσεις ενίσχυσης των παραγωγών της όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος, ενώ στο εξάμηνο του 2023 ο τζίρος εμφανίζεται αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, όμως η αύξηση αυτή όπως διευκρίνισε ο κ. Καπούνης ήταν πληθωριστική, καθώς ο όγκος πωλήσεων ήταν μειωμένος σε διψήφιο ποσοστό. Σημειώνεται ότι το 42% του τζίρου της ΕΑΣ Νάξου αντιπροσωπεύει το τυρί, ακόμα 25% αφορά σε ζωοτροφές και ακολουθεί η πατάτα.

Διανέμει τα προϊόντα Κλιάφας και Τυράς στη Νάξο
Σημειώνεται ότι, όπως πληροφορήθηκε το FOODReporter, η ΕΑΣ Νάξου έχει πλέον αναλάβει τη διανομή των προϊόντων Κλιάφας και Τυράς της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στη Νάξο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter