Στην Ολλανδία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, προκειμένου να ενισχύσει το νησιωτικό ζωικό κεφάλαιο και δη το αξιώτικο με 150 ζώα. Τα συγκεκριμένα ζώα πρόκειται σύντομα να ενοικιαστούν δωρεάν σε συνεργάτες παραγωγούς της Ένωσης, ως «ανάσα» για την επιβίωση των κοπαδιών τους. Ξεκάθαρος στόχος είναι η ενίσχυση της ζώνης γάλακτος στη Νάξο.

« Σήμερα λείπουν από τη Νάξο 600 ζώα και το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για μητέρες βοοειδών και αμνοεριφίων. Αυτό μεταφράζεται σε 18 τόνους γάλα λιγότερους ανά ημέρα, τουτέστιν 5.400 τόνοι το χρόνο. Αυτό το γάλα θα λείψει από τη γραβιέρα Νάξου», εξήγησε ο κ. Καπούνης και συμπλήρωσε: «Η πολιτεία δεν έχει στηρίξει καθόλου τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο των νησιωτικών περιοχών».

Η ΕΑΣ Νάξου υπολογίζει ότι, με τα επιπρόσθετα ζώα, η ημερήσια συνεισφορά γάλακτος θα αυξηθεί κατά περίπου πέντε τόνους τη μέρα, ώστε να παραχθεί περίπου 150 τόνους περισσότερη γραβιέρα Νάξου στο σύνολο της παραγωγικής σεζόν. Ο κ. Καπούνης επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία με ολλανδικές φάρμες για ζώα-μητέρες θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αν χρειαστεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter