Τι πρέπει να γίνει προκειμένου το ηλεκτρονικό εμπόριο να γίνει περισσότερο αποδεκτό από τους 'Eλληνες; Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής, Κ. Δουκίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του απευθύναμε. (Το κείμενο είναι συνοδευτικό του αφιερώματος "e-shopping εν Ελλάδι: ψωνίζοντας online είναι καλύτερα).
Σύμφωνα με τον ίδιο, στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται:
- Η συνεχής αύξηση των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το internet. ‘Hδη με τα φθηνά πακέτα πρόσβασης που προσφέρονται πλέον, είναι ορατή στον ορίζοντα η στιγμή που το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο θα ξεπερνά το 50%.
- Η πώληση προϊόντων online που συνδυάζεται με την έγκαιρη φυσική παράδοση αλλά και την σωστή εξυπηρέτηση όπως την γνωρίζουμε σε φυσικά καταστήματα (βλέπε, για παράδειγμα, το Πλαίσιο και το e-shop.gr).
- To ηλεκτρονικό εμπόριο να βοηθάει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών και να τους προσφέρει πολύ περισσότερες υπηρεσίες από όσες έχουν μέχρι τώρα (βλέπε, για παράδειγμα, το online σύστημα κρατήσεων της Aegean Airlines).
- Η ανάπτυξη προτύπων εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που δεν θεωρείται πλέον ταμπού και αξεπέραστο, αν λάβουμε υπόψη την μεγάλη επιτυχία που έχουν οι online εφαρμογές του Υπουργείου Οικονομικών (υποβολή ΦΠΑ, φορολογικής δήλωσης κλπ).
- Η ουσιαστική ενημέρωση των καταναλωτών (κυρίως από τις τράπεζες) ότι δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας, αν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες.
- Η χρηματοδότηση (από τα venture capital funds) νέων ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη καινούργιων επιχειρηματικών μορφών, που αξιοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, εφόσον υπάρχει πλέον η αγορά και, άρα, ελαχιστοποιείται το ρίσκο αποτυχίας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ζητήσαμε από τον κ. Δουκίδη να μας παραθέσει ποιες είναι οι επόμενες τάσεις που εκτιμά ότι θα καταγραφούν το προσεχές διάστημα στον χώρο των online πωλήσεων. ‘Oπως μας είπε, το ELTRUN εκτιμά ότι σε 4-5 χρόνια θα φθάσουμε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου Ελλήνων που θα αγοράζουν συστηματικά από το internet, με μέσες αγορές που θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ ετησίως ανά άτομο. Σε αυτή την σημαντική αγορά του 0,5 δισ. ευρώ οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας προσδιορίζονται σε:
- Online αγορές ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα μουσική, τραπεζικές υπηρεσίες κλπ.
- Online αγορές φυσικών προϊόντων, όπου η παράδοση των προϊόντων και η εξυπηρέτηση συνδυάζονται με τη λειτουργία του φυσικού δικτύου των καταστημάτων της επιχείρησης.
- Online αγορές τουριστικών υπηρεσιών και γενικά ό,τι σχετίζεται με ηλεκτρονικές κρατήσεις (e-booking), οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τώρα φθάνουν το 30%.
- Εμπλοκή του κινητού τηλεφώνου, είτε ως καναλιού διεπαφής και πρόσβασης ή ως μηχανισμού πληρωμών στο internet για μικρά ποσά (βλέπε την περίπτωση της Χρυσής Ευκαιρίας).
- Εμφάνιση νέων ενδιάμεσων που αξιοποιούν την εύρεση και τακτοποίηση πληροφοριών στο internet για να προσφέρουν νέες υπηρεσίες online στους καταναλωτές/χρήστες (βλέπε την περίπτωση του Καριέρα).
- Ουσιαστική εμπλοκή των τραπεζών στην προσφορά τραπεζικών online υπηρεσιών αλλά και στην προώθηση των ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και στην προστασία του καταναλωτή σε περίπτωση κάποιου προβλήματος κατά τη συναλλαγή.
«Βέβαια, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας, γιατί ο ‘Eλληνας καταναλωτής, λόγω ιδιοσυγκρασίας, ποτέ δεν θα φθάσει τα επίπεδα online αγορών της Βόρειας Ευρώπης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκίδης.
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 36 (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2008) του περιοδικού Retail Technology των εκδόσεων Comcenter και είναι μέρος του αφιερώματος “e-shopping εν Ελλάδι: ψωνίζοντας online είναι καλύτερα“