Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είτε προσφέροντας εργαλεία ανάπτυξης είτε αναλαμβάνοντας τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων για λογαριασμό εμπορικών επιχειρήσεων. (Το κείμενο είναι συνοδευτικό του αφιερώματος "e-shopping εν Ελλάδι: ψωνίζοντας online είναι καλύτερα")

Atcom (www.atcom.gr)
Από τις γνωστότερες εταιρείες στον χώρο, η Atcom -θυγατρική της εισηγμένης Dionic- έχει αναπτύξει τις δικές της πλατφόρμες για τον συγκεκριμένο τομέα με πιο γνωστή το Netevolution. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει δεκάδες έργα, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι το Skroutz.gr, ένα site το οποίο συγκεντρώνει τις τιμές όλων των προϊόντων που υπάρχουν σε ελληνικού ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά καταστήματα, τις κατηγοριοποιεί, ενώ ο επισκέπτης μπορεί εύκολα και γρήγορα να δει και να συγκρίνει τιμές για όποιο προϊόν τον ενδιαφέρει.

Creative Marketing (www.creative.gr)
Η Creative Marketing έχει ισχυρή παρουσία στο ελληνικό διαδίκτυο από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, έχοντας υλοποιήσει ορισμένα από τα πιο γνωστά sites του εγχώριου κυβερνοχώρου, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών ηλεκτρονικών καταστημάτων. Μάλιστα, το 2006 βραβεύτηκε για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού καταστήματος του Ελευθερουδάκη.

Entersoft (www.entersoft.gr)
Η Entersoft διαθέτει το Entersoft E-Commerce, ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου που μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των επιχειρήσεων με την επέκταση της παρουσίας και των διεταιρικών τους συναλλαγών μέσω internet. Ενσωματωμένη στα ERP-CRM συστήματα Entersoft Business Suite και Entersoft Expert, η εφαρμογή υπερέχει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, έναντι των αντίστοιχων συστημάτων της αγοράς, καθώς αντλεί όλες τις πληροφορίες και τους επιχειρηματικούς κανόνες αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο από το ERP-CRM σύστημα.

Effect (www.effect.gr)
Η Effect, εταιρεία πιστοποιημένη ως Microsoft Certified Partner, αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά το προϊόν TradePoint.Net της εταιρείας ScriptServer, το οποίο είναι μια κάθετη λύση βασισμένη στο Microsoft Dynamics NAV και αποτελεί μια πλατφόρμα για εφαρμογές e-commmerce συνδέοντας πληροφορίες από ετερογενείς πηγές και επιχειρησιακή λογική από εντελώς ανόμοια συστήματα.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισής του, που επιτυγχάνεται μέσω της online επικοινωνίας με το Microsoft Dynamics NAV και η πλήρης αυτοματοποίησή του. Οι παραγγελίες που τοποθετούνται από τους πελάτες εισάγονται κατ’ ευθείαν στο Microsoft Dynamics NAV, ενώ όλες οι σχετικές πληροφορίες αντλούνται απ’ ευθείας από το Microsoft Dynamics NAV χωρίς να μεσολαβούν batch διαδικασίες ενημερώσεων.

Forthnet (www.forthnet.gr)
Η Forthnet προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη δυναμικών, εύχρηστων και ασφαλών e-shops, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εταιρεία προσφέρει το πακέτο Click2Sell, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία να ετοιμάσει μόνος του, απλά, γρήγορα και οικονομικά, το δικό του πλήρες και απόλυτα ασφαλές ηλεκτρονικό κατάστημα. Παράλληλα, για εξειδικευμένες ανάγκες μεγαλύτερων εταιρειών, η Forthnet αναλύει, σχεδιάζει και υλοποιεί ολοκληρωμένα e-shops, με τη βοήθεια της πλατφόρμας ανάπτυξης ηλεκτρονικών καταλόγων Commerce Server της Microsoft. Οι πληρωμές διασφαλίζονται μέσω του πρωτοκόλλου Secure Socket Layer (SSL 128bit), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματου online clearance των πιστωτικών καρτών. Επίσης, οι λύσεις της Forthnet προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το ERP σύστημα του πελάτη.

Greek Geeks (www.greekgeeks.com)
Η Greek Geeks είναι μια από τις πλέον ειδικευμένες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα στον τομέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν και των διαδικτυακών εφαρμογών. Η εταιρεία έχει σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Vignette, η IBM, η Microsoft και η Oracle, ενώ έχει υλοποιήσει αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το e-shop.gr και το greekbooks.gr.

Oracle (www.oracle.gr)
Για τη διάθεση των προϊόντων με χρήση πρακτικών ηλεκτρονικού εμπορίου, η βασική λύση της Oracle είναι το Oracle iStore, υποσύστημα του Oracle E-Business Suite, που καλύπτει πλήρως όλες τις σχετικές διαδικασίες, όπως διαχείριση του ηλεκτρονικού καταστήματος, διαχείριση χρηστών, καλάθι αγορών, πληρωμές κλπ.
Η συγκεκριμένη λύση καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες (διαχείριση καταλόγου προϊόντων και καλαθιού αγορών, διαδικασία check-out, τρόποι πληρωμής & αποστολής κλπ), καθώς και πλήρεις υπηρεσίες εγγραφής και πιστοποίησης για τους χρήστες του ηλεκτρονικού καταστήματος. Ακόμη, το Oracle iStore είναι πλήρως ενοποιημένο με τα λοιπά υποσυστήματα του Oracle E-Business Suite, συνεπώς όλες οι συναφείς λειτουργίες εκτελούνται μέσα από τα αντίστοιχα υποσυστήματα.

Profile (www.profile.gr)
Η Profile, μέσω της εξειδικευμένης επιχειρηματικής μονάδας business solutions και του τμήματος horizontal business solutions, αναπτύσσει και προωθεί εφαρμογές που ενισχύουν την καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών αναγκών σε θέματα CRM & eBusiness. Η εταιρεία προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις στην υπηρεσία του ελληνικού εμπορίου με ιδιαίτερη έμφαση την τελευταία 10ετία στην ανάπτυξη εφαρμογών για το ηλεκτρονικό εμπόριο με την πλατφόρμα BeCommerce, μια πλατφόρμα που επιτρέπει την υλοποίηση ενεργειών ηλεκτρονικού εμπορίου είτε B2B είτε B2C. Η εταιρεία επίσης παρέχει πληθώρα υπηρεσιών που καλύπτουν όλα τα στάδια υλοποίησης και αποτελεσματικής διαχείρισης εφαρμογών του είδους (επανασχεδιασμός και βελτίωση websites, SEO κά).

Red.com Ants (www.redcomants.gr)
Η Red.com Ants προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τις εταιρείες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του internet, καλύπτοντας έργα που ξεκινούν από την κατασκευή μιας απλής εφαρμογής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, έως και την πιο σύνθετη και απαιτητική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Το σημαντικότερο, όμως, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, είναι ότι παραμένουν δίπλα στους πελάτες τους και μετά την ολοκλήρωση των έργων, προσφέροντάς τους πολύτιμες after sale υπηρεσίες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία κατόρθωσε να εξαγάγει τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας μία πολύπλοκη εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου για την Plantshed-New York Flowers (plantshed.com). Στην Ελλάδα, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ηλεκτρονικά καταστήματα που έχει υλοποιήσει είναι το www.flowernet.gr.

SAP (www.sap.com/greece)
Η κορυφαία πλατφόρμα εφαρμογών της SAP στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, το SAP E-Commerce, προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στο διαδίκτυο ένα επιπλέον αξιόπιστο κανάλι πωλήσεων. Οι εφαρμογές SAP E-Commerce είναι διαθέσιμες μέσω των λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού: SAP CRM, SAP ERP και SAP Business One. Η λύση SAP E-Commerce προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και προσφέρει μοναδικές δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών. Οι προσφερόμενες λειτουργικότητες της λύσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο λύσεων στο οποίο περιλαμβάνεται (για παράδειγμα, στο πλαίσιο του SAP ERP προσφέρονται λειτουργικότητες e-selling, ενώ στη λύση SAP CRM περιλαμβάνονται ακόμη δυνατότητες channel management, e-marketing κά). Πέραν αυτών η λύση SAP E-Commerce προσφέρει δυνατότητες e-service για την ενημέρωση και την αυτοεξυπηρέτηση των πελατών, e-auction για τη διαχείριση των πωλήσεων μεγάλων παραγγελιών σε πολλούς πελάτες ταυτόχρονα, δυνατότητες διαχείρισης παραγγελιών και τιμολόγησης. Τέλος, προσφέρονται δυνατότητες ανάλυσης κατάστασης ανά πελάτη αλλά και των συνολικών δραστηριοτήτων μια εταιρείας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (web-metrics και e-analytics).

STSoft (www.stsoft.gr)
Η STSoft e-Business Solutions ιδρύθηκε το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, μέσα από την μηχανοργάνωση διαδικασιών επιχειρήσεων και οργανισμών, με την βοήθεια του διαδικτύου.
Τα στελέχη της, με την πολυετή εμπειρία τους, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου πληροφορικής, και ειδικότερα στον χώρο του e-business. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν στην μελέτη σε σχέση με την σκοπιμότητα, την ανάλυση απαιτήσεων και τελικά την ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων internet σε τομείς όπως η δυναμική διαχείριση περιεχομένου, η ενοποίηση συστημάτων, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ενημέρωση επενδυτών κλπ. ‘Ολες οι εφαρμογές που αναπτύσσονται είναι λειτουργικές, εργονομικά σχεδιασμένες για τον επισκέπτη ή τον διαχειριστή και πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 36 (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2008) του περιοδικού Retail Technology των εκδόσεων Comcenter και είναι μέρος του αφιερώματος “e-shopping εν Ελλάδι: ψωνίζοντας online είναι καλύτερα“.