Ήταν Ιούλιος του 1989 (σελφ σέρβις, τεύχος 157, σελ. 96), οπότε υπό το βάρος μιας άλλης πολιτικής κρίσης, η πρώτη μεταπολιτευτική συγκυβέρνηση άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες...

Σε επικίνδυνη τροχιά φαίνεται πως εισέρχεται ο τιμάριθμος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1989, ενώ δεν αναμένεται να είναι καλύτερα και η εξέλιξη των ελλειμμάτων του δημοσίου τομέα.

Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται τόσο από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, όσο και από το απελθόν του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική αδυναμία της νέας κυβέρνησης να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, εφαρμόζοντας ένα νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα (του δημοσίου τομέα αυτήν τη φορά), θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτείνει την κρισιμότητα των οικονομικών μεγεθών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «σελφ σέρβις» κορυφαίος παράγων του Υπουργείου Εμπορίου, η αδυναμία των δύο πολιτικών σχηματισμών που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, της ΝΔ και του Συνασπισμού της Αριστεράς, να συμφωνήσουν στη λήψη συγκεκριμένων φορολογικών καινοτομιών κατά το τρέχον έτος, θα έχει ως συνέπεια ο νέος προϋπολογισμός που θα καταρτιστεί να είναι ούτε λίγο ούτε πολύ αντιγραφή του προηγούμενου. Έτσι, η κατάσταση αυτή θα επιβαρύνει το έλλειμμα κατά 300 δισ. δρχ. περίπου.

Παράλληλα, η συμφωνία της ΝΔ και του Συνασπισμού της Αριστεράς «να προστατεύσουν το εισόδημα των εργαζομένων» θα έχει ως συνέπεια την αναστολή των ανατιμήσεων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, παρά το γεγονός ότι η θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των περισσότερο σημαντικών ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, δεν θα επέτρεπε για το 1989 ανατιμήσεις πέραν του 10%. Όπως επισήμανε προς το σελφ σέρβις αρμόδια πηγή του νέου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, το έλλειμμα του δημόσιου τομέα θα πλησιάσει φέτος τα 2 τρισ. δρχ., χωρίς καμμία δυνατότητα περιστολής του…