Δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες σεφ, ο Θάνος Φέσκος (Delta Restaurant, 4 Hands Athens, 3 Stars Antiparos, παλιότερα head chef στο Geranium της Κοπεγχάγης) και ο Νίκος Ρούσσος (Funky Gourmet, OPSO, Kima), μίλησαν στην εκδήλωση Future Menus 2024 που διοργάνωσε η Unilever Food Solutions την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, για τα προσωπικά τους «ταξίδια» στον κόσμο της εστίασης και για τις τάσεις που βλέπουν στην αγορά.
Ο Νίκος Ρούσσος ανέλυσε την έννοια του local abundance, ήτοι της «αφθονίας του ντόπιου προϊόντος». Πρόκειται για μία φιλοσοφία που βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
- Γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου
- Δουλεύω με τα υλικά βάσει εποχικότητας
- Στηρίζω την τοπική κοινωνία
Η φιλοσοφία αυτή, όπως ανέφερε, τον βοήθησε πολύ να έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς των πρώτων υλών για τα πιάτα του και να κατανοήσει καλύτερα αυτές τις πρώτες ύλες και το πώς μπορεί να τις αξιοποιήσει καλύτερα. Μάλιστα, στο λονδρέζικο OPSO ο συνδυασμός του αγγλικού local abundance (συνεργασία με Άγγλους παραγωγούς που γνωρίζουν καλύτερα το προϊόν τους) με το αντίστοιχο ελληνικό (αυθεντικά ελληνικά υλικά όπως φέτα, ελαιόλαδο, ξύδι και κάπαρη) έχει δημιουργήσει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε τα υλικά του τόπου μας, να μάθουμε την εποχή τους και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία γαστρονομική κοινωνία για να ζούμε μία πιο ποιοτική ζωή σήμερα και να χτίσουμε και μία πιο ποιοτική ζωή για τους επόμενους», κατέληξε.
Θ. Φέσκος: Sharing is caring
Από την πλευρά του, ο Θάνος Φέσκος στάθηκε στην ιδέα του food sharing: όταν οι άνθρωποι κάθονται μαζί σε ένα τραπέζι, δε μοιράζονται μόνο το φαγητό, αλλά και ιδέες και φιλοσοφίες. «Sharing is caring. Όταν μοιράζεσαι, ενδιαφέρεσαι. Σε έναν κόσμο όπου τείνουμε να είμαστε περισσότερο μοναχικοί, να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει όλο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους εστιάτορες να μετατρέψουν το «sharing is caring» σε «sharing is good for the soul». Τόνισε ακόμα πως αυτή η λογική της «μοιρασιάς» διέπει και το Delta Restaurant, στο οποίο ο ίδιος είναι executive chef – όχι μόνο όσον αφορά στο φαγητό, αλλά στα πάντα: όλοι οι εργαζόμενοι, από το σεφ μέχρι τους σερβιτόρους, μοιράζονται εξίσου τα φιλοδωρήματα. «Κατηγορηθήκαμε πολύ γι’ αυτό, μας έκραξαν, παραιτήθηκαν άνθρωποι, αλλά έτσι δουλεύουμε. Όλοι είμαστε ομάδα», υπογράμμισε.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter