Πριν περάσουν τέσσερις μήνες από την τοποθέτηση του κ. Patrice Lespagnol στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Καρφούρ Μαρινόπουλος, οι μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν να εμπιστευτούν τα ηνία της εκ νέου στον κ. Jerome Loubere, το come back του οποίου πυροδότησε στην αγορά νέο κύκλο σεναρίων, σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει για την αλυσίδα αυτή η αιφνιδιαστική αλλαγή.

Eίναι γνωστό ότι ο κ. Jerome Loubere έχει εργαστεί στον όμιλο από το 1998 έως το 2008, διατελώντας διευθύνων σύμβουλος της Καρφούρ Μαρινόπουλος από το 2004 έως το 2008. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον όμιλο Μαρινόπουλος, στενό συνεργάτη του ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Βαλκάνια, όπου με την ιδιότητά του ως γενικός διευθυντής διατήρησε στενές σχέσεις με την Καρφούρ Μαρινόπουλος και τη διοικητική της ομάδα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η μέχρι τώρα πορεία του κ. Loubere και η ηγετική του υπεροχή δίνει την πεποίθηση στο ΔΣ του ομίλου ότι μαζί θα κατανοήσουν καλύτερα το καταναλωτικό κοινό στην Ελλάδα και, με αυτόν τον τρόπο, θα ενδυναμωθεί η νούμερο ένα θέση που κατέχει η Καρφούρ Μαρινόπουλος στην ελληνική αγορά».

Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις, η επιστροφή του κ. Loubere, στην Καρφούρ Μαρινόπουλος πυροδότησε μια σειρά σεναρίων για το μέλλον της εταιρείας, τα οποία συζητούνταν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά τα επανέφερε με ένταση στο προσκήνιο η διοικητική αλλαγή στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Τα σενάρια
Σύμφωνα με αυτά, ο όμιλος Μαρινόπουλος συζητά με την Carrefour να αναλάβει το management της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, το management team του ομίλου ήταν και παραμένει πιο κοντά στο κλίμα της αγοράς. Η τοποθέτηση, λοιπόν, του κ. Loubere στην ηγεσία της Καρφούρ-Μαρινόπουλος, φαίνεται πως εν μέρει επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό, δεδομένου ότι ο ίδιος εδώ και χρόνια «χρεώνεται» στους συνεργάτες της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Μένει τώρα να φανεί αν ο κ. Loubere θα προχωρήσει στην επιλογή νέων συνεργατών. Σημειώνουμε ότι ο προκάτοχός του, στο μικρό διάστημα της άσκησης των καθηκόντων του στην εταιρεία, αποφάσισε σημαντικές διοικητικές αλλαγές.

Το δεύτερο σενάριο, για το οποίο σημειώνουμε ότι σε επικοινωνία μας με στελέχη της Καρφούρ Μαρινόπουλος δεν επιβεβαιώθηκε, όπως άλλωστε ούτε τα προαναφερόμενα για το εγχώριο management, προβλέπει τον διαχωρισμό του δυναμικού καταστημάτων της Καρφούρ Μαρινόπουλος, σε δύο επιμέρους δίκτυα: Σε ένα των υπέρ μάρκετ και σε ένα χωριστό των σούπερ μάρκετ και των μικρότερων σημείων πώλησης, με την προοπτική το μεν πρώτο να τεθεί κατά 100% υπό τον έλεγχο του γαλλικού ομίλου το δε δεύτερο, υπό τον πλήρη έλεγχο του ομίλου Μαρινόπουλος.

Το εν λόγω σενάριο, όπως λέγεται, υπαγορεύεται από τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά, υπό τις οποίες πολύ δύσκολα είναι δυνατόν να επανέλθει ένα τόσο ευρύ δίκτυο, όπως της Καρφούρ-Μαρινόπουλος, από αρνητική σε θετική πορεία ομαλότητας και ανάπτυξης. Πράγματι, μια τέτοια επιλογή μάλλον προσιδιάζει στην επιχειρηματική φιλοσοφία των δύο ομίλων, καθότι ο μεν γαλλικός διαθέτει πλούσια εμπειρία στη λειτουργία εμπορικών μονάδων μεγάλης έκτασης ο δε όμιλος Μαρινόπουλος, στην οργάνωση κλασικών σούπερ μάρκετ.

Στο μεταξύ, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν, στο εσωτερικό της εταιρείας επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία. Το στελεχικό δυναμικό της αλυσίδας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την επιστροφή του κ. Loubere στο τιμόνι της κι όλοι πλέον μιλούν με βεβαιότητα για την επάνοδό της, σε τροχιά ανάπτυξης.