Έτοιμη να επαναλάβει το εγχείρημα των εξαγορών φαίνεται ότι είναι η Πέντε ΑΕ, αφού μετά την απόκτηση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Olla, διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες. Πληροφορίες φέρουν τη διοίκησή της να έχει ανοικτό κανάλι «επικοινωνίας» με δύο εταιρείες των Ιωαννίνων, από τις οποίες αναμένει αντιδράσεις, οπότε θα ξεκαθαριστεί αν υπάρχει περιθώριο οι σχετικές κρούσεις να εξελιχθούν σε διαπραγματεύσεις. Η μία εκ των δύο αλυσίδων, μαθαίνουμε, λειτουργεί δίκτυο δέκα καταστημάτων, τα περισσότερα έκτασης περίπου 200τμ.

Aπό την πλευρά τής διοίκησης της Πέντε δηλώνεται ότι στόχος της είναι να επιμείνει στην πολιτική των εξαγορών τοπικών δικτύων. Για το σκοπό αυτό προτίθεται να επενδύσει κεφάλαια της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Πρώτος στόχος της είναι η Δυτική Ελλάδα, που προσφέρεται για την επέκταση των σούπερ μάρκετ Γαλαξίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η εταιρεία είναι πρόσφορη στη διαπραγμάτευση εξαγορών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, ακόμη και η Αττική παρά το γεγονός ότι το δίκτυο των καταστημάτων της εδώ είναι ισχυρό. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι στη Μακεδονία η Πέντε συζητά με τοπική εταιρεία του ανταγωνισμού, που δραστηριοποιείται με είκοσι καταστήματα. Τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται σε ενοικιασμένους χώρους, όπου παλιότερα λειτουργούσαν εμπορικές μονάδες ισχυρού ξένου ομίλου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την εγχώρια αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ Olla, όπως δηλώθηκε στο «σελφ σέρβις», το τίμημα της εξαγοράς της από την Πέντε ανήλθε 2,8 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος τζίρος της Olla κυμαίνεται μεταξύ 13 και 15 εκατ. ευρώ. Η εξαγορασθείσα λειτουργεί 6 καταστήματα στη Β. Ελλάδα, τα οποία εδρεύουν στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ απασχολεί προσωπικό περίπου 90 ατόμων. Τα εν λόγω καταστήματα θα ενταχθούν σταδιακά στο δίκτυο Γαλαξίας. Η πρώτη ανακαίνιση ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου και αφορά το σούπερ μάρκετ της Καλαμαριάς, ενώ στις 16/11 επρόκειτο να εγκαινιαστεί το κατάστημα επί της οδού Αλεξ. Σταύρου, στην περιοχή Χαριλάου, στις 17/11 το κατάστημα επί της οδού Αναξιμένους 26 & Δορυλαίου, στην Κάτω Τούμπα και στις 19/11 το κατάστημα επί της οδού Ιατρού Γωγούση 59, στη Σταυρούπολη. Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Πουρσανίδης, διευθύνων σύμβουλος της Πέντε, «η εταιρεία μας αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς και αναζητά νέες ευκαιρίες για εξαγορές και συνέργειες. Με την πολιτική μας αυτή όχι μόνο θα καταφέρουμε να διευρύνουμε το δίκτυο μας, αλλά θα ενισχύσουμε τη θέση μας στην ελληνική αγορά». Σημειώνουμε ότι σήμερα το δίκτυο Γαλαξίας έχει 161 καταστήματα και απασχολεί 4.800 εργαζομένους.

Νέο κέντρο logistics
Παράλληλα, η Πέντε «κυνηγά» και ένα δεύτερο μεγάλο στόχο, την απόκτηση ενός σύγχρονου κέντρου διανομής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει στραμμένη την προσοχή της στην περιοχή του Ασπρόπυργου, όπου εξετάζει ήδη τρεις περιπτώσεις οικοπέδων. Η πρόθεσή της είναι να στεγάσει στην περιοχή εγκαταστάσεις συσκευασίας και αποθήκευσης προϊόντων υγρού και ξηρού φορτίου, που θα καταλαμβάνουν έκταση 50.000τμ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται έκταση περίπου 120 στρεμμάτων. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ –ειδικότερα, 12 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την απόκτηση της γης και 20 εκατ. ευρώ για τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό τους. Πηγές του «σελφ σέρβις» δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η συμφωνία για την εξαγορά του οικοπέδου να υπογραφεί ακόμη και εντός του έτους.