Νέα μονάδα παρασκευής κρεατοσκευασμάτων κατασκευάζει η εταιρεία Κασίδης – Φάρμα Ελασσόνας ΑΕ στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις στο 4ο χλμ. της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Λάρισας – Τυρνάβου. Πρόκειται για έργο κτιριακής επέκτασης, για το οποίο δόθηκε η αντίστοιχη άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η κτιριακή επέκταση περιλαμβάνει και αντίστοιχη επέκταση σε γραμμές παραγωγής και μηχανολογικό εξοπλισμό. Η συνολική επιφάνεια της εγκατάστασης, μετά την επέκταση και την τελική δόμηση θα καλύπτει χώρους συνολικού εμβαδού 6.716,92 τ.μ. (σε επίπεδο χώρο 5.887,82 τ.μ.). Η συνολική παραγωγή της μονάδας, στην τελική έκτασή της, θα περιλαμβάνει επεξεργασία και συντήρηση νωπών κρεάτων ή διατηρημένων με απλή ψύξη, για τις παρακάτω κατηγορίες: Βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή, αιγοειδή, πουλερικά, αλλά και κατεψυγμένα μέρη κρέατος των παραπάνω κατηγοριών. Μέσα στις παραγωγικές δυνατότητες της περιλαμβάνεται και η παραγωγή αλλαντικών.

Στόχος αύξησης μηχανολογικής ισχύος
Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, η επένδυση στοχεύει στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής, με στόχευση η εταιρεία να εισέλθει στην κατηγορία των προψημένων κρεάτων, όπου βρισκόταν μόνο με γύρο κοτόπουλο και γύρο χοιρινό επί του παρόντος. Πλέον, θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το κωδικολόγιό της με έτοιμους κωδικούς σε μπιφτέκια διαφόρων τύπων, κεμπάπ, κοτομπουκιές και μπουκιές κοτόπουλου, ώστε να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα και σε άλλες κατηγορίες πέραν των νωπών κρεάτων, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του πελατολογίου της και των τελικών σημείων όπου διατίθενται τα προϊόντα της, όχι μόνο στο παραδοσιακό κρεοπωλείο, αλλά και στην παραδοσιακή και μικρή λιανική έως και στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Η Κασίδης – Φάρμα Ελασσόνας ΑΕ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 10% περίπου ως προς την εξέλιξη ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Εξάλλου, μετά την ολοκλήρωσή της και πριν την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας, απαιτείται η λήψη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και αφότου εκείνη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, θα φθάνει τους 28 τόνους ανά ημέρα, με εγκατεστημένη μηχανολογική ισχύ 1.677,77 KW, δίχως να υπολογίζεται η ισχύς του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας, ο οποίος βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή. Είναι εμφανής η μηχανολογική αναβάθμιση της μονάδας, καθώς ο υφιστάμενος μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελεί μόλις το 43,2% του στόχου μηχανολογικής ισχύος της μονάδας παρασκευής κρεατοσκευασμάτων (724,98 KW).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter