Κοινές δυναμικές ενέργειες, με σκοπό την επίλυση των βασικών προβλημάτων του κλάδου, αλλά και το συντονισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη, συναποφάσισαν τα σωματεία Περιπτερούχων Αθηνών και Πειραιώς.

Κοινές δυναμικές ενέργειες, με σκοπό την επίλυση των βασικών προβλημάτων του κλάδου, αλλά και το συντονισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη, συναποφάσισαν τα σωματεία Περιπτερούχων Αθηνών και Πειραιώς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από προγραμματισμένες συναντήσεις από το Σωματείο Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα», το Σύνδεσμο Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» και την Ένωση Περιπτερούχων Πειραιώς «Η Αγία Τριάς».

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Ενότητα», κ. Νίκος Παλιογιάννης, δήλωσε σχετικά: «Στις 3 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση ύστερα από πρωτοβουλία του σωματείου μας με το Σύνδεσμο Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» και με την Ένωση Περιπτερούχων Πειραιώς «Η Αγία Τριάς», με θέμα το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου που αφορά την επαγγελματική στέγη και με στόχο τη λήψη αποφάσεων για τον από κοινού συντονισμό των απεργιακών μας κινητοποιήσεων. Στη συνάντηση αυτή καλέσαμε να παραστεί και το Σωματείο Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ένωση», ώστε τα τέσσερα σωματεία του κλάδου να λάβουν αποφάσεις από κοινού. Όμως ούτε ο πρόεδρος της «Ένωσης» κ. Γιώργος Λάμπρης, ούτε και κάποιο μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου προσήλθε, παρ’ ότι είχαν προσκληθεί και ενημερωθεί εγκαίρως για τη συνάντηση αυτή, έχοντας μάλιστα και τον απαιτούμενο χρόνο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους ή τυχόν ενστάσεις επί των δικών μας προτάσεων.

Μετά από αίτημα των σωματείων «Η Ελπίς» και η «Αγία Τριάς» για μια νέα προσπάθεια συνάντησης όλων μας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ομοφωνία του κλάδου στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καλέσαμε εκ νέου την «Ένωση» σε συνάντηση στα γραφεία μας στις 7 Ιουνίου, κατά την οποία όμως και πάλι δεν προσήλθαν.

Το απαράδεκτο αυτό γεγονός το καταγγέλλω στον κλάδο με τη διαπίστωση ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά τους για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η «Ένωση», που θέλει να προεδρεύει και της «Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας» (η οποία για μας δεν υφίσταται), θα έπρεπε να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για την επίλυση του βασικού αυτού προβλήματος –που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κλάδο– και όχι να αδιαφορεί λάμποντας δια της απουσίας της από τις συναντήσεις των άλλων τριών σωματείων!

Η διοίκηση της «Ενότητας» έχει ως στόχο την ενότητα και συσπείρωση του κλάδου στη βάση των κοινών προβλημάτων, πέρα από τις όποιες πολιτικές διαφορές, με τελική προοπτική το νοικοκύρεμα του επαγγέλματος του περιπτερούχου και την ανατροπή της αρνητικά διαμορφωμένης κατάστασης εις βάρος του κλάδου.

Για το λόγο αυτό τόσο η «Ενότητα» όσο και τα σωματεία «Η Ελπίς» και η «Αγία Τριάς» καλούν τον κλάδο σε συσπείρωση και εγρήγορση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει επιτέλους το μήνυμα πως ο κλάδος δεν μπορεί να βολευτεί με μεσοβέζικες λύσεις παζαριού, οι οποίες θα απαλύνουν για λίγο το όποιο πρόβλημα –και κυρίως αυτό της επαγγελματικής στέγης– και πως 26.000 οικογένειες πανελλαδικά, οι οποίες εργάζονται καθημερινά 16 ώρες το 24ωρο, προσδοκούν να τους κατοχυρώσει το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα της επαγγελματικής στέγης και όχι να τους αντιμετωπίζει ως άτομα με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις και ανύπαρκτα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και στην πρωτοφανή για τα χρονικά του κλάδου συνεδρίαση συναποφασίσαμε, υπογράφοντας μάλιστα και κοινό πρακτικό με τα δύο σωματεία του Πειραιά, να προβούμε στις εξής ενέργειες:

Α) Να συναντηθούμε από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε σχετική δέσμευση από μέρους του ότι σύντομα θα υπάρξουν λύσεις στα βασικά προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα σε αυτό της επαγγελματικής στέγης.

Β) Να συσπειρώσουμε και να ενημερώσουμε όλο τον κλάδο με σχετικές ανακοινώσεις (τις οποίες ήδη η «Ενότητα» ετοίμασε και διανέμει) για τις ενέργειες που έχουμε ήδη κάνει, αλλά και να τον προετοιμάσουμε για δυναμική απεργία στο νομό Αττικής το Σεπτέμβρη, αν φυσικά μέχρι τότε δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση της Πολιτείας στα δίκαια αιτήματά μας, με προοπτική την κλιμάκωσή της σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γ) Να ενημερώσουμε πανελλαδικά όλα τα σωματεία για τις ενέργειές μας, με σκοπό να ενταχθούν και αυτά στους αγώνες μας.

Δ) Να πιέσουμε τους αρμόδιους για την επίλυση των αιτημάτων μας και μέσω των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά όπου ως κλάδος ανήκουμε.