Σύμφωνα με πληροφορίες του “σελφ σέρβις”, η διοίκηση της Α-Β Βασιλόπουλος έχει εκπονήσει και ήδη άρχισε να υλοποιεί σειρά στρατηγικών κινήσεων επέκτασης του δικτύου της στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Έτσι, μέχρι τα τέλη του 2008 ή το αργότερο εντός του 2009 η Α-Β θα διαθέτει καταστήματα σε όλες τις πρωτεύουσες νομών των προαναφερόμενων περιοχών, χωρίς να αποκλείεται η ίδρυση εμπορικών μονάδων της και σε άλλα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα, το σχέδιο δυναμικής επέκτασης της αλυσίδας στον ελληνικό βορρά προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων των 20 νέων καταστημάτων στο διάστημα της τριετίας 2007-2009.

Για την υποστήριξη του διευρυμένου δικτύου της, η αλυσίδα επιταχύνει τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας κέντρου logistics στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, προκειμένου οι κεντρικές αποθήκες να λειτουργήσουν άμεσα, τροφοδοτώντας με προϊόντα -πέραν των σχεδιαζόμενων- τα υπάρχοντα καταστήματά της, επελέγη πρόσφατα η λύση της ενοικίασης χώρων, αντί της αγοράς οικοπέδου και της κατασκευής ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. Βέβαια, η απόφαση αυτή της διοίκησης της Α-Β, εξυπηρετεί έναν ακόμη στόχο: Την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, δεδομένου ότι η ενοικίαση χώρων αποδεσμεύει σημαντικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στο μέλλον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αγοράς των εγκαταστάσεων, όπου θα λειτουργήσουν οι κεντρικές αποθήκες της Α-Β. Σε ό,τι αφορά την παρουσία της εταιρείας στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα σήμερα, πρέπει να αναφερθεί ότι διαθέτει 7 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Λάρισα, 2 στον Βόλο και 3 στα Ιωάννινα, ενώ στις προθέσεις της είναι να ιδρύσει τουλάχιστον 12 νέες μονάδες στη Μακεδονία (εκτός Θεσσαλονίκης), 3 στη Θράκη, 2 στη Θεσσαλία και 3 στην Ήπειρο. Αξίζει να τονιστεί ότι η αλυσίδα προγραμματίζει νέες επενδύσεις και στην υπόλοιπη χώρα. Ειδικότερα, φέτος δρομολογεί την ίδρυση συνολικά 19 νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα 8 θα είναι εταιρικά και τα 11 ενταγμένα στο δίκτυο franchise, ενώ στα σχέδιά της είναι η οργάνωση ενός ακόμη κέντρου logistics στην περιοχή της Αττικής, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ και έκτασης 85.000 τμ.

Αύξηση πωλήσεων όπως πέρυσι

Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την τρέχουσα χρήση, τo business plan της εταιρείας προβλέπει μια αύξηση των πωλήσεών της ανάλογη με εκείνη του 2006, χρονιάς κατά την οποία εμφάνισε άνοδο των ενοποιημένων πωλήσεών της πολλαπλάσια του πληθωρισμού (κατά 13,5%). Εκτιμάται ότι τα μερίδιά της, λόγω ακριβώς της ταχύτατης αύξησης του τζίρου της, βελτιώθηκαν πέρυσι σημαντικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Α-Β Βασιλόπουλος, το περυσινό τέταρτο τρίμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ έναντι 254,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης εταιρικής χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,6%. Συνολικά, κατά τη χρήση 2006 οι ενοποιημένες πωλήσεις της αλυσίδας παρουσίασαν αύξηση κατά 13,5% και ανήλθαν σε 1,030 δισ. ευρώ από 908 εκατ. ευρώ το 2005.

Το 2006 η Α-Β συνέχισε την αναπτυξιακή δραστηριότητά της με τη λειτουργία 5 νέων καταστημάτων σούπερ μάρκετ, 2 καταστημάτων City και 6 καταστημάτων δικαιόχρησης. Στο τέλος του έτους το δίκτυο λιανικής πώλησης της αλυσίδας περιλάμβανε 108 καταστήματα, ενώ το δίκτυο franchising επεκτάθηκε σε 30 σημεία πώλησης στην Αττική και στην περιφέρεια. Μαζί με τα 10 καταστήματα cash & carry της ENA, το δίκτυο του ομίλου στο τέλος της χρήσης αριθμούσε συνολικά 148 καταστήματα. Με τα 19 καταστήματα που σχεδιάζει για το 2007 θα αυξηθεί στα 167.