Η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Ουαλίας για την μη συμπερίληψη του συσκευασιών γυαλιού που περιέχει ποτά, οίνο και σαμπάνια στο σύστημα ανταποδοτικής εγγυοδοσίας συσκευασιών (DRS) στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται τελικά να επισπεύδει σημαντικά την εφαρμογή του συστήματος στο σύνολο της χώρας, η οποία παραμένει στο α’ τρίμηνο 2027.
Πολιτικές φωνές στην Ουαλία, ενδεχομένως και ως προς την αποφυγή πολιτικού κόστους, δεν εκλαμβάνουν την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης ως «υπαναχώρηση», καθώς, όπως υποστηρίζουν, παραμένουν αμετακίνητοι ως προς τη συμπερίληψη στο DRS γυάλινων συσκευασιών αναψυκτικών, μηλίτη και μπύρας.
Από την άλλη, η Ντάουνινγκ Στριτ αντεπιχειρηματολογεί ως προς το χρόνο και το κόστος καθαρισμού ειδικά των γυάλινων μπουκαλιών μηλίτη και μπύρας, κάτι που μέχρι σήμερα το κάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις ζυθοποιίας και εμφιάλωσης, με μεγάλο κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού: Αν η κυβέρνηση της Ουαλίας επιμείνει, αυτό το κόστος θα πρέπει να το αναλάβει το κεντρικό σύστημα DRS, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιπλέον προκηρύξεις και αναθέσεις αγοράς και χρήσης μηχανολογικού εξοπλισμού. Επισημαίνεται ακόμη ότι αν κάτι τέτοιο τελικά χρειαστεί, θα πρέπει και να υπάρχουν εργαζόμενοι αποκλειστικά για το DRS, που θα αναλαμβάνουν καθημερινά τη διαδικασία και το μισθολογικό τους κόστος θα επιβαρύνει τον υπό σύσταση φορέα.
Προμηθευτές και λιανέμποροι βλέπουν τα επιπλέον κόστη να πλησιάζουν Παράλληλα, οι παραγωγοί, οι οποίοι, ως μέτοχοι του φορέα, θα επιβαρυνθούν de facto με τα επιπλέον κόστη, δεν επιθυμούν να υπάρχουν διαφορετικά συστήματα εκκαθάρισης συσκευασιών πέραν του ελέγχου τους, πέραν του κόστους που θα δημιουργήσει η κατασκευή ξεχωριστών εγκαταστάσεων ανά γεωγραφική περιφέρεια στη χώρα. Από την άλλη, αν αυτό τελικά ισχύσει μόνο την Ουαλία, προμηθευτές φέρονται να έχουν προειδοποιήσει την κεντρική κυβέρνηση ότι «θα αποθαρρύνονται από το να παρέχουν γυάλινες συσκευασίες στα καταστήματα λιανικής εκείνης της περιοχής», επειδή «η επιστροφή των συσκευασιών θα γίνεται πολύ σύνθετη». O υπουργός περιβάλλοντος, Ρόμπι Μουρ, συνεκτιμά ότι το κόστος τοποθέτησης σε ράφια και ψυγεία θα αποθαρρύνει τους ίδιους τους λιανεμπόρους από το να αποθηκεύουν αποθέματα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter