Η 1η Δεκεμβρίου 2025 ορίζεται από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως η Go-Live ημέρα έναρξης εφαρμογής του συστήματος ανταποδοτικής εγγυοδοσίας συσκευασιών (Deposit Refund Scheme, DRS) στην Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στο όνομα του νέου φορέα και στην αντίστοιχη μετοχική -και κεφαλαιακή- συμμετοχή λιανέμπορων και προμηθευτών προϊόντων ενδιαφέροντος DRS. Ο νέος φορέας λογίζεται ως νομικό πρόσωπο σε εταιρική μορφής που δεν έχει προκαθοριστεί, με ρόλο Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), για τη συγκομιδής και backward logistics διαδικασία άδειων φιαλών. Οι υπόχρεοι προμηθευτές – μέλη του, όπως ορίζει η νέα ΚΥΑ, θα συμμετέχουν στα ανακτώμενα υλικά (πλαστικού ή αλουμινίου), αναλογικά, με βάση τις ποσότητες που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν στην αγορά.

Οι ποσοτικοί στόχοι έως την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2029 έγιναν πιο αυστηροί: Η χωριστή συλλογή συσκευασιών για ανακύκλωση θα πρέπει να φθάνει το 90% κατά βάρος του συνόλου των συσκευασιών του συστήματος, οι οποίες διατίθενται στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά εντός του προηγούμενου έτους, τόσο για το πλαστικό, όσο και για τις μεταλλικές (αλουμινένιες).

Υπόχρεες είναι οι πλαστικές φιάλες και οι μεταλλικοί περιέκτες ποτών μιας χρήσης, έως όγκου 3 λίτρων, που περιέχουν νόμιμα πόσιμα προϊόντα στην ελληνική αγορά, με κάποιες εξαιρέσεις: Εξαιρούνται τα προϊόντα οίνου των παραπάνω συσκευασιών, αλλά και εκείνα που αφορούν φρούτα ή άλλα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση. Πέρα από το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαιρούνται και τα οινοπνευματώδη ποτά έως 80% vol., κάτι που ουσιαστικά αποκλείει λικέρ, ουίσκι και αποστάγματα υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα.

Υποχρεώσεις των διακινητών υπόχρεων στο DRS προϊόντων
Οι διακινητές υπόχρεων στο DRS προϊόντων, ως τελικά σημεία πώλησης προς τους καταναλωτές, υποχρεούνται να χρεώνουν το εγγυοδοτικό αντίτιμο επιπρόσθετα της τελικής τιμής προϊόντος. Περιλαμβάνονται και προϊόντα από αυτόματους πωλητές ή αγορασμένα μέσω e-commerce. Η νέα ΚΥΑ εξαιρεί από την υποχρέωση το «καθιστό» Ho.Re.Ca., δηλαδή τις επιχειρήσεις εστίασης που εφαρμόζουν on-the-table σερβίρισμα: Η συσκευασία ανοίγεται και καταναλώνεται επιτόπου, επιστρέφεται επιτόπου από τον καταναλωτή, παραλαμβάνεται από το τελικό σημείο και εντάσσεται στο σύστημα επιστροφής. Βάσει της ΚΥΑ, οι παραγωγοί υπόχρεων στο DRS συσκευασιών συστήματος υποχρεούνται, συμβεβλημένοι με το νέο φορέα και έχοντας καταβάλει τέλη εγγραφής, να δηλώνουν τις συσκευασίες που εντάσσονται στο DRS, καταβάλλοντας παράλληλα και τις αναλογούσες χρηματικές εισφορές ανά υλικό συσκευασίας και ανά ποσότητα σε απόλυτη τιμή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter