Τι πέτυχαν και τι πρόσφεραν οι εκπρόσωποι των δύο αθηναϊκών σωματείων στις διαπραγματεύσεις τους με τον αντιδήμαρχο Νίκο Απέργη. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΣ» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Απέργης είχε προαναγγείλει νέα αυστηρότερα μέτρα για τα περίπτερα. Δεν χρειάστηκαν πάρα λίγες εβδομάδες για να επαληθευτεί.

Τι πέτυχαν και τι πρόσφεραν οι εκπρόσωποι των δύο αθηναϊκών σωματείων στις διαπραγματεύσεις τους με τον αντιδήμαρχο Νίκο Απέργη. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «μαγαζί μας» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Απέργης είχε προαναγγείλει νέα αυστηρότερα μέτρα για τα περίπτερα. Δεν χρειάστηκαν πάρα λίγες εβδομάδες για να επαληθευτεί.Με την απόφαση 1252/22-6-2000 του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε η πρώτη φθινοπωρινή μπόρα για τα περίπτερα.

Η απόφαση αυτή αναφέρει ότι στη ζώνη Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Ηρώδου του Αττικού, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Όλγας, Αμαλίας, Όθωνος, Πλατεία Συντάγματος, Μητροπόλεως, Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθηνάς, Πλατεία Ομονοίας, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Χαλκοκονδύλη και Πλατεία Κάνιγγος θα χορηγείται άδεια για τοποθέτηση ενός μόνο ψυγείου παγωτών ή αναψυκτικών εμβαδού μέχρι 0,66 τ.μ. εντός των ρολών σε όλα τα περίπτερα που ήδη έχουν λάβει έγκριση τοποθέτησης προστατευτικών ρολών ασφαλείας και έχουν κατασκευάσει αυτά σύμφωνα με την 2908/98 πρόταση Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. πρόταση για την αντικατάσταση των παλαιών περιπτέρων).

Σε όλα τα υπόλοιπα περίπτερα που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω ζώνη θα δίνεται άδεια για εγκατάσταση ψυγείου (δηλαδή για όσα από αυτά διατηρούν τις διαστάσεις τους συμπεριλαμβανομένων των ρολών μέχρι 3,75 τ.μ.) αλλά μόνο εντός των ρολών.

Για τα περίπτερα που βρίσκονται έξω από αυτή τη ζώνη θα χορηγούνται άδειες κοινόχρηστου χώρου για ένα ψυγείο παγωτών ή αναψυκτικών εμβαδού μέχρι 0,81 τ.μ., σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη ΑΙΒ 8577/93, άρθρο 47, πάντα σε επαφή με τις πλευρές του περιπτέρου. Πλευρά επαφής με το περίπτερο θα είναι αυτή με τη μεγαλύτερη διάσταση.

Η απόφαση αυτή καλούσε τους περιπτερούχους ν’ αποσύρουν από τον κοινόχρηστο χώρο το δεύτερο ψυγείο μέχρι τις 30 Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πάρουν έγκριση για τη χορήγηση αδείας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για ρολά ή ψυγείο το έτος 2000.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Με απλά ελληνικά η δημοτική απόφαση διαχωρίζει τα παλιά από τα νέου τύπου περίπτερα. Τα νέα περίπτερα έχουν τη δυνατότητα κατάληψης χώρου (στα επίπεδα που θέλει ο Δήμος), ενώ τα παλαιά όχι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κεκαλυμμένη (πίσω από τον… γνωστό καλλωπισμό της πόλης) προσπάθεια να «ξαναφουντώσει» το ενδιαφέρον των περιπτερούχων για νέα περίπτερα.Στις αρχές Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία των δύο σωματείων της Αθήνας συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Νίκο Απέργη, προκειμένου να εξερευνήσουν τις προθέσεις τους. Αυτό που «κατάφεραν» ήταν να πάρουν τα ψυγεία τους. Το «τελεσίγραφο» του αντιδημάρχου λήγει στις 10 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε πρέπει να αποσυρθούν όλα τα ψυγεία – όπως ορίζει η απόφαση – και να περιοριστεί η κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου. Τα δύο σωματεία δεσμεύτηκαν ότι θα ικανοποιήσουν την απαίτηση του Δήμου. Αν όμως οι εταιρείες που έχουν τα ψυγεία των παγωτών καθυστερήσουν να τα πάρουν τότε το πρόστιμο – διαβεβαίωσε ο κ. Απέργης – θα έχει αποδέκτη τις εταιρείες. Το αντάλλαγμα για την κίνηση καλής θέλησης των περιπτερούχων ήταν η δέσμευση του αντιδημάρχου να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει από μηδενική βάση ένας κύκλος συζητήσεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.Τα δύο σωματεία θα στείλουν εντός των ημερών ένα γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις τους και θα περιμένουν το υπόμνημα – απάντηση του αντιδημάρχου (σ.σ. τα γραπτά υπομνήματα ήταν και αυτά επιθυμίες του αντιδημάρχου).

Ελπίδες για τα πρόστιμα

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων κ. Βαρδουλάκη είχαν οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων, σε μία προσπάθεια να πετύχουν τη διαγραφή των υπέρογκων προστίμων των τελευταίων μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόστηκε η νόμιμη αύξηση 5% που προέβλεπε η δημοτική απόφαση. Ο κ. Βαρδουλάκης, υπεύθυνος του τμήματος δημοτικών εσόδων, τους παρέπεμψε στον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Απέργη κι εκείνος με τη σειρά του ζήτησε να του σταλεί ένα νέο υπόμνημα κι αφού το μελετήσει ν’ απαντήσει γραπτώς. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα τηρηθεί η δημοτική απόφαση που προβλέπει αύξηση 5% και ότι όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί με μεγαλύτερη – άρα παράνομη – προσαύξηση θα ανακληθούν αμέσως.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές τις πρώτες συναντήσεις των εκπροσώπων του κλάδου με τις δημοτικές αρχές είναι ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές.

Ο Οκτώβριος θα είναι μήνας σημαντικών αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν και οι δύο (σωματεία – Απέργης) προμηνύει σειρά σημαντικών αλλαγών στον κλάδο. Ο χρόνος θα δείξει πόσο ευεργετικές θα είναι οι αλλαγές για το μέλλον των περιπτέρων…