Το ορόσημο των 150 εκατομμυρίων ευρώ άγγιξε το 2022 ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που ωστόσο είδε τα περιθώρια κέρδους της να συρρικνώνονται σε σχέση με το 2021, λόγω των πολλαπλών επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Δωδώνη για το 2022, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση και έφτασε τα 149,94 εκατ. ευρώ, έναντι 141,45 εκατ. το 2021, όμως την ίδια στιγμή τα μεικτά κέρδη μειώθηκαν στα 18,01 εκατ. ευρώ, από 23,16 εκατ. το 2021, με το μεικτό περιθώριο κέρδους να περιορίζεται στο 12%, από το 16,4% που ήταν το 2021.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Δωδώνη, οφείλεται στις ιστορικά υψηλές τιμές όλων των τύπων γάλακτος, της ενέργειας, των μεταφορών και των υλικών συσκευασίας, ενώ αντίθετα η μείωση μετριάστηκε εν μέρει από τη λειτουργική εξοικονόμηση και από τις αυξήσεις των τιμών πώλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων στα μεταφορικά κόστη, τα γενικά και διοικητικά έξοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,09 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 18,42 εκατ. ευρώ. Το καθαρό αποτέλεσμα της περασμένης χρονιάς μετά από φόρους για τον όμιλο Δωδώνη διαμορφώθηκε σε ζημίες 4,51 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,25 εκατ. το 2021.

Εξάλλου, το 2022 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε σημαντικά, από τα 49,09 εκατ. ευρώ στα 72,83 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της ταχύτερης εξόφλησης παραγωγών και προμηθευτών, δίνοντας μεγαλύτερες προκαταβολές γαλακτοκομικής περιόδου, της σημαντικής αύξησης στην τιμή που πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος, της σημαντικής αύξησης του κόστους μεταφοράς αγαθών και των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα δύο εργοστάσια του ομίλου στην Ελλάδα.

Συγχωνεύονται Vivartia – Venetiko Holdings
Εν τω μεταξύ, θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η απορρόφηση του μητρικού ομίλου της Δωδώνη, Venetiko Holdings, από τη Vivartia Συμμετοχών, μία κίνηση που έχει αποφασιστεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ήδη από τις 30 Μαρτίου, με σκοπό την απλοποίηση της δομής του κοινού ομίλου στον οποίο ανήκουν, και με απώτατο στόχο το ενιαίο σχήμα να καταστεί ισχυρότερο χρηματοοικονομικά. Ήδη χθες καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το σχέδιο σύμβασης της συγχώνευσης και η έκθεση εκτίμησης της απορροφώσας και της απορροφώμενης εταιρείας, και πλέον αυτό που απομένει είναι η λήψη της τελικής απόφασης της συγχώνευσης από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι η Venetiko Holdings, που ελέγχεται από την CVC Capital Partners, κατέχει σήμερα το 100% των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκουν μεταξύ άλλων η Δέλτα, η Μπαρμπα Στάθης, η Goody’s και η Everest. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας, που σήμερα ανέρχεται στα 6,92 εκατομμύρια ευρώ, μετά τη συγχώνευση θα φτάσει τα 190,55 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter