Τα πρώτα εγκαίνια καταστημάτων Spar Hellas είναι πλέον γεγονός. Η θυγατρική της ολλανδικής αλυσίδας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον όμιλο Αστέρας, άνοιξε τις πόρτες των πρώτων έξι καταστημάτων Spar, ενώ έως το τέλος του Ιουλίου θα έχει εγκαινιάσει ακόμη δέκα. Παράλληλα, εγκαινιάζει τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις προμηθεύτριες εταιρείες, σε μια προσπάθεια τόνωσης του ανταγωνιστικού προφίλ των ομίλων Αστέρας και Mesis.

Ήδη σε λειτουργία έχουν τεθεί ένα κατάστημα στη Σκιάθο, τρία στην Κρήτη, καθώς και δύο ακόμη με έδρες στην Κω και τη Νάξο, για τα οποία κρίθηκε αναγκαία η πλήρης ανακατασκευή τους, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί επιπλέον χρόνος προκειμένου να ενσωματώσουν τις προδιαγραφές της Spar Hellas.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας για τη φετινή χρονιά προβλέπει την αναδιοργάνωση ακόμη 80 σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων τα μισά θα προσαρμοστούν πλήρως στο ολλανδικό πρότυπο. Τα υπόλοιπα 40 σε πρώτη φάση θα αναρτήσουν τουλάχιστον το νέο εμπορικό τους σήμα και θα ακολουθήσουν εντός του 2019 όλες οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε κι αυτά να ανταποκρίνονται κατά το 100% στο μοντέλο καταστήματος της μητρικής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το όλο project εξελίσσεται στον προγραμματισμένο χρόνο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας η Spar Hellas θα έχει παρουσία ανά την επικράτεια με ένα δίκτυο 300 σούπερ μάρκετ, ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων-μελών των ομίλων αγορών Αστέρας και Mesis.

Παράλληλα, η Spar Hellas μελετά το σενάριο οργάνωσης και εταιρικών καταστημάτων. Όπως έχουμε ήδη πληροφορήσει τους αναγνώστες μας, στις βλέψεις της διοίκησής της είναι η ίδρυση 15 έως 20 σούπερ μάρκετ, για τα οποία ήδη αξιολογούνται κάποιες «ελεύθερες» θέσεις (θέσεις ακινήτων) σε συγκεκριμένες αστικές εμπορικές πιάτσες. Βάσει των αρχικών προβλέψεων τα πρώτα εταιρικά καταστήματα θα εγκαινιαστούν περί τα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Μένοντας στο ζήτημα της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων της Spar Hellas, πληροφορίες φέρουν τη διοίκησή της να αναζητεί και νέες συνεργασίες, ανάλογες αυτών που αναπτύσσει με τους δύο ομίλους αγορών, θεωρώντας ότι το σήμα Spar θα κεντρίσει το ενδιαφέρον, επενδυτικό και εμπορικό, κι άλλων «συστημάτων» του μικρομεσαίου δυναμικού της κλαδικής αγοράς, που σήμερα πιέζονται ασφυκτικά από τον εντονότατο ανταγωνισμό, λόγω των διαδικασιών συγκέντρωσης στον κλάδο.

Σε δύο άξονες οι επαφές με τους προμηθευτές
Στο πεδίο των συμφωνιών με τους προμηθευτές της η Spar Hellas κινείται προς δύο κατευθύνσεις, αφενός της σύναψης συμβολαίων για την παραγωγή προϊόντων σήματος Spar και αφετέρου της υπογραφής των πρώτων ετήσιων συμφωνιών για την προμήθεια επωνύμων τυποποιημένων προϊόντων, τροφίμων και μη.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατεύθυνση, δηλαδή την παραγωγή PL προϊόντων, σχετικές συμφωνίες ήδη έχουν συναφθεί με παραγωγούς μπίρας, ζυμαρικών και αλεύρων, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες με εταιρείες προμήθειας εμφιαλωμένων νερών, χυμών, σνακ, μπισκότων, ψωμιού, κρουασάν, ελαιολάδου και ηλιέλαιου.

Όσο για τις ετήσιες συμφωνίες της διοίκησης της εταιρείας με τους προμηθευτές της, οι πρώτες επαφές επρόκειτο να γίνουν στις αρχές του Μαΐου. Ο στόχος της Spar Hellas είναι ο κρίσιμος αυτός κύκλος διαπραγματεύσεων να έχει κλείσει έως το Σεπτέμβριο, με τις συμφωνίες να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και να είναι διακριτά πιο ανταγωνιστικές εκείνων των ομίλων αγορών Αστέρας και Mesis.