Το Product Integrity αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση εκ μέρους της ΑΒ Βασιλόπουλος, που ανταποκρίνεται στην κάλυψη των σύγχρονων καταναλωτικών αναγκών και κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητουμένων. Περιλαμβάνει μία σειρά προϋποθέσεων συνεργασίας της εταιρείας με τους προμηθευτές της, οι οποίες αφορούν σε πρακτικές υπεύθυνης παραγωγής, έχοντας σκοπό να δώσουν απάντηση στα μεγάλα ζητούμενα της εποχής: την αναβάθμιση των κοινωνιών μας με όρους βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Διονύσης Διονυσόπουλος, διευθυντής Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Όπως μας είπε ο συνομιλητής μας, «ως εταιρεία εξελισσόμαστε, μεγαλώνουμε και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, βασισμένοι στην εταιρική μας κουλτούρα, την οποία κληρονομήσαμε από τον αείμνηστο Γεράσιμο Βασιλόπουλο. Αυτή, λοιπόν, ανακλάται σε πρωτοβουλίες, όπως η Τράπεζα Τροφίμων, της οποίας υπήρξε, άλλωστε, ιδρυτής, και σε δράσεις όπως η υποστήριξη των αναγκών τοπικών κοινωνιών και η ανακύκλωση, στο πλαίσιο της οποίας εισάγαμε το καινοτόμο ατομικό σύστημα ανακύκλωσης πριν καν ανοίξει η σχετική συζήτηση στην ελληνική αγορά. Σαν συνεπείς συνεχιστές, λοιπόν, αυτής της κληρονομιάς αναζητούμε κάθε ευκαιρία για καινοτομία, που βελτιώνει τα προϊόντα, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγουμε έναν νέο όρο, αυτόν του Product Integrity (PI). Το PI είναι ένα σύνολο πολιτικών με στόχο την πώληση ασφαλών, συμμορφούμενων με τη νομοθεσία προϊόντων, προερχόμενων από βιώσιμες, υπεύθυνες και αξιόπιστες πηγές. Αυτό αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής μας για βιώσιμη ανάπτυξη με χειροπιαστό και μετρήσιμο αποτέλεσμα».

σελφ σέρβις: Πρόκειται για στόχο του ομίλου Ahold Delhaize;

Διονύσης Διονυσόπουλος: Είναι σημαντικό να πω ότι η αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης υπογράφηκε από 193 κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ το 2015, με τη συμφωνία «Ατζέντα 2030», η οποία περιλαμβάνει 17 στόχους βιωσιμότητας, μια συμφωνία- οδηγό για κυβερνήσεις, οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως η δική μας.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί ασφαλώς κοινό όραμα και πολιτική με τον όμιλό μας. Η ΑΒ εναρμονίζει τη στρατηγική της και δεσμεύεται να τηρεί την υπόσχεσή της στους κοινωνικούς της εταίρους –πελάτες, προσωπικό, προμηθευτές και τοπικές κοινωνίες–, πράττοντας κάθε φορά το σωστό, επιδιώκοντας καθημερινά να είναι το καλύτερο μέρος για τις αγορές του καταναλωτή, αλλά και ο πιο καλός γείτονάς του. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι να εισάγουμε την έννοια του PI. Η εφαρμογή του πλάνου θα γίνει σταδιακά. Έχει ορίζοντα τριετίας –φτάνει ως το 2020– ακριβώς επειδή εκτιμούμε πως πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος οι συνεργάτες μας-προμηθευτές να ενημερωθούν, να πεισθούν και να υιοθετήσουν επί της ουσίας τις προϋποθέσεις αυτές.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ PRODUCT INTEGRITY
σ. σ.: Τι τους ζητάτε σε γενικές γραμμές, στο πλαίσιο του Product Integrity;

Δ. Δ.: Καταρχάς πολλά από τα σημεία που περιλαμβάνονται στο PI δεν είναι κανούργια.

Ένα τέτοιο είναι η πολιτική μας για την εγγύηση της ασφάλειας των φρούτων και λαχανικών, η οποία πρωτοξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια και αφορά στο πρωτόκολλο συνεργασίας μας με τους παραγωγούς του αγροτικού τομέα –το ΑΒ Αγροδιασφάλιση. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για την εποχή του σχήμα, που περιέγραψε ορθές γεωργικές πρακτικές, διαρκείς ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων και αυστηρούς όρους σε υπολλείματα φυτοπροστατευτικών.

Το ΡΙ ενοποιεί σε ένα κοινό πλαίσιο τις έως τώρα απαιτήσεις μας, όπως η Αγροδιασφάλιση, μαζί με νέες. Πιο συγκεκριμένα πέρα από την ασφάλεια του προϊόντος φροντίζουμε η παραγωγή των πρώτων υλών (π.χ. φοινικέλαιο, σόγια, κακάο, καφές, τσάι, ζωικές πρώτες ύλες, χαρτοπολτός κ.ά.) να μην έχει γίνει αίτιο καταστροφής π.χ. τροπικών δασών, μέσω της μετατροπής τους σε φυτείες ή βοσκοτόπια, ενώ αναφορικά με τα προϊόντα αλιείας, σκοπός μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι στις πρωτοβουλίες προστασίας του θαλάσσιου πλούτου και των αποθεμάτων ψαριών. Επίσης, επιδιώκουμε από κοινού με τους συνεργάτες- προμηθευτές μας σε όλα τα στάδια της παραγωγής των προϊόντων, να διασφαλίζονται δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με τον αποκλεισμό της παιδικής εργασίας και το σεβασμό γενικότερα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην ΑΒ πιστεύουμε ότι με την τήρηση τέτοιων προϋποθέσεων μπορεί, στο κομμάτι που μας αναλογεί, να έχει πρακτικό αντίκρισμα η βιώσιμη ανάπτυξη. Και ως προς αυτό θεωρούμε βασικούς μας συμμάχους τους συνεργάτες μας.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
σ. σ.: Οι προθέσεις του Product Integrity είναι ασφαλώς ιδεώδεις πλην, όμως, μάλλον «ψιλά γράμματα», κυρίως με την έννοια της κοινής συνείδησης ότι οι τάσεις στην κοινωνική και την οικολογική κατάσταση του κόσμου μας επιδεινώνουν παρά εξομαλύνουν τα αδιέξοδά της. Ποιος φορέας, όμως, θα αναλάβει τέτοιου είδους πιστοποιήσεις για λογαριασμό των προμηθευτών σας, αλλά και γιατί το PI είναι προσανατολισμένο κυρίως στους προμηθευτές own label προϊόντων;

Δ. Δ.: Ενδεχομένως το σκεπτικό του PI να ακούγεται από κάποιους στη χώρα μας σαν κάτι το εξεζητημένο. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όμως, η ικανοποίηση όρων, όπως τα προϊόντα να προέρχονται από βιώσιμες πηγές ή η παραγωγή τους να μην παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πλέον αυτονόητη και ο μέσος καταναλωτής την απαιτεί.

Πιθανόν στην Ελλάδα τα θέματα του ΡΙ δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας όσο αλλού στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή κάποιες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις –και όχι μόνο αυτές– έχουν ήδη υιοθετήσει ανάλογες πολιτικές. Επομένως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι κι εδώ σύντομα θα γίνουν τα απαιτούμενα βήματα. Συνεπώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό της χρήσης βιώσιμου φοινικέλαιου από τη βιομηχανία. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, είτε γιατί, όπως είναι λογικό, εν μέσω κρίσης η όποια υπόνοια αύξησης κόστους προβλημάτιζε τους προμηθευτές, είτε γιατί απλώς δεν είχε δημιουργηθεί η αντίστοιχη κουλτούρα τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στον Έλληνα καταναλωτή. Όμως, σήμερα αρκετές βιομηχανίες ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν τις σχετικές πιστοποιήσεις από τις δικιές τους πηγές προμηθειών πρώτων υλών.

Η εφαρμογή των εν λόγω πολιτικών αφορά στα own label προϊόντα της εταιρείας μας, που αποτελούν και την πρότασή μας προς τους πελάτες, και θα είναι μια διαδικασία με διάρκεια. Θα χρειαστεί τη συνεπή και επίμονη συνεργασία όλων. Έχουμε ορίσει σαν έτος-στόχο το 2020, για να προετοιμαστούν και οι συνεργάτες που δεν βρίσκονται στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας. Πέραν των δύο βασικών εταίρων, δηλαδή λιανέμπορων και παραγωγών, χρειάζεται να συντονιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως σύμβουλοι που παρέχουν υποστήριξη και φορείς σχετικών πιστοποιήσεων.

Θέλω να τονίσω ότι έχουμε τη διάθεση, την υπομονή και το όραμα να δουλέψουμε μαζί με τους συνεργάτες μας για τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στις διαδικασίες τους. Στο πλαίσιο αυτό, τους αποστείλαμε ήδη μια ενημερωτική επιστολή, σχετικά με το PI και το χρονοδιάγραμμά του.

ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
σ. σ.: Αξιώνει απάντηση εκ μέρους τους η επιστολή σας;

Δ. Δ.: Σε πρώτη φάση, ο σκοπός της επιστολής ήταν ενημερωτικός. Eπιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε έγκαιρα τους συνεργάτες μας. Να τους προσκαλέσουμε να εργαστούμε μαζί προς αυτή τη κατεύθυνση ως το 2020, στηρίζοντας από κοινού αειφόρες πρακτικές. Για την ώρα καταγράφουμε το επίπεδο ανταπόκρισης και ετοιμότητας των συνεργατών μας-προμηθευτών και επιδιώκουμε το διάλογο μαζί τους.

Είναι σημαντικό ότι πολλοί από αυτούς έχουν ήδη γυρίσει σελίδα, ενώ ακόμα περισσότεροι προετοιμάζονται σχετικά. Είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη των πραγμάτων. Έχοντας προσωπικά συμπληρώσει μια εικοσαετία στο αντικείμενο της ποιότητας, θυμάμαι ότι άλλοτε νεοεισαγόμενες έννοιες και συστήματα στην Ελλάδα, όπως διασφάλιση ποιότητας, HACCP, ιχνηλασιμότητα κ.λπ. φάνταζαν βουνό στην αρχή. Κι όμως, τώρα πια όλα αυτά τα θεωρούμε δεδομένα στην αγορά, όσο δεδομένες θα θεωρούμε και τις πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης σε λίγα χρόνια. Πάντα κάποιος κάνει την αρχή, προβάλλοντας το όραμά του και δείχνοντας το δρόμο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή καινοτομιών εκσυγχρονισμού, και η αγορά ακολουθεί και προσαρμόζεται.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ
σ. σ.: Γιατί επιλέγετε ν’ ανοίξετε μόνοι ως εταιρεία αυτή την οδό εκσυγχρονισμού, δηλαδή, της καθιέρωσης των πρακτικών αειφόρου βιωσιμότητας στις σχέσεις της οργανωμένης λιανικής με τους προμηθευτές της; Δεν θα ήταν σκόπιμο το ζήτημα να τεθεί στους προμηθευτές από κοινού με τις άλλες αλυσίδες του κλάδου, τουλάχιστον τις μεγάλες, κατά το παράδειγμα π.χ. της πρωτοβουλίας του ΙΕΛΚΑ για το δραστικό περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας; Ή μήπως θεωρείτε ότι το PI είναι αρκετό για να δημιουργήσει άμεσα μια κρίσιμη μάζα ανταποκρινόμενων προμηθευτών, ικανή να τραβήξει όλη την αγορά στην κατεύθυνση των στοχεύσεών του;

Δ. Δ.: Ως εταιρεία έχουμε αποδείξει ότι επιδιώκουμε το «ομαδικό παιχνίδι». Όχι μόνο δεν αγνοούμε τις συλλογικές κλαδικές προσπάθειες, αλλά σταθερά συμμετέχουμε σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε να μετέχουμε και να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία συζήτησης, όπως για παράδειγμα στις ειδικές κλαδικές εκδηλώσεις για το Sustainability, που συμβάλλουν αποτελεσματικά στον δημόσιο διάλογο και τη διαμόρφωση της σχετικής ατζέντας. Μια τέτοια εκδήλωση την οργανώνει το περιοδικό σας στις 7 Νοεμβρίου.

Το σκεπτικό της απόφασής μας να αναλάβουμε την πρωτοβουλία προώθησης του PI ως ΑΒ, είναι απλό: Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που έχουν υγιείς προθέσεις μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της αγοράς μέσω της εισαγωγής καινοτομιών σαν αυτές που φέρνει το PI. Από την πλευρά του, ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών στον τομέα του εκσυγχρονισμού εκπαιδεύει τους καταναλωτές, ώστε τελικά αυτοί γίνονται ο μοχλός πίεσης, που υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να τρέξουν για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Εμείς, λοιπόν, πιστεύοντας στην εισαγωγή καινοτομιών και πρωτοπορώντας σχετικά, μέσω του PI επιδιώκουμε να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων του καταναλωτή προς όλη την αγορά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τίποτα δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά μας, δηλαδή τις τιμές μας.