Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ο ΔΗΩ καταγγέλει ότι “η φυτική παραγωγή, τα κηπευτικά και τα οπωροφόρα εξαιρούνται ολοκληρωτικά των επιδοτήσεων, την στιγμή που είναι οι δύο βασικές κατηγορίες που χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση για πολλούς λόγους (έλλειψη μεγάλης τεχνογνωσίας, ευπάθεια κλπ). Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε ως χώρα τρομακτικά ελλειμματικοί στις κατηγορίες αυτές, με συνέπεια να διακινούνται στην αγορά μας παρόμοια προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ακόμα και της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο ισχύει και για τα όσπρια.

Στη βιολογική κτηνοτροφία, οι τιμές που προβλέπονται για τα πρόβατα είναι μειωμένες κατά 60% και για τις αίγες 75%! Τη στιγμή που το κόστος των βιολογικών ζωοτροφών έχει ανέβει κατακόρυφα, οι τιμές αυτές είναι πραγματικά χωρίς κανένα ενδιαφέρον, γεγονός που απογοητεύει πιθανούς ενδιαφερόμενους για ένταξη. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε και την παράλληλη έλλειψη ενδιαφέροντος για την παραγωγή ζωοτροφών που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Για τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής και τα χοιρινά, οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστώνοντας τα προηγούμενα λάθη τους και τις παρενέργειες των μέτρων, μηδενίζουν τις επιδοτήσεις, αντί να θέσουν τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, που θα ευνοήσουν τους σοβαρούς κτηνοτρόφους του κλάδου.

Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός του ΥΑΑΤ, ο οποίος δυστυχώς ανακοινώνεται χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία ενημέρωση των φορέων του χώρου στις μέχρι τώρα συναντήσεις, θα είναι καταστροφικός για το μέλλον και την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Είναι πραγματικά λυπηρό ο προγραμματισμός για τα επόμενα 6 χρόνια 2007-2013, που αφορά  σε αρκετές χιλιάδες αγρότες, γεωπόνους συμβούλους, εταιρείες εμπορίας, καταστήματα, φορείς πιστοποίησης και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, να γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Με τα προτεινόμενα αυτά μέτρα, όχι απλώς σταματάει η στήριξη και η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, αλλά υπονομεύεται η ίδια η ύπαρξή της. Από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις και συσκέψεις των συντελεστών και φορέων του χώρου που έχουν πραγματοποιηθεί, προκύπτει ως κοινή διαπίστωση όλων, εκτός από την ανησυχία και την απογοήτευσή τους για την μελλοντική πορεία του κλάδου, η θέλησή τους να προχωρήσουν σε  κινήσεις, που θα αποτρέψουν την εφαρμογή των παραπάνω προτεινόμενων μέτρων”.