Η πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Πειραιώς «Η Αγία Τριάς», κα Δήμητρα Λουκά, μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο «Μαγαζί μας» για το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, δηλώνοντας εν κατακλείδι ικανοποιημένη από την πενταετία, αφού, όπως ισχυρίζεται, η δωδεκαετία είναι ανέφικτη.

Η πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Πειραιώς «Η Αγία Τριάς», κα Δήμητρα Λουκά, μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο «Μαγαζί μας» για το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, δηλώνοντας εν κατακλείδι ικανοποιημένη από την πενταετία, αφού, όπως ισχυρίζεται, η δωδεκαετία είναι ανέφικτη.

Το Μαγαζί μας: Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το Σωματείο Περιπτερούχων Πειραιώς «Η Αγία Τριάς» για την επίλυση του βασικότερου προβλήματος του κλάδου, που είναι η επαγγελματική στέγη;

Δήμητρα Λουκά: Για την επαγγελματική στέγη έχουμε αποταθεί σε πολλούς φορείς. Αρχικά απευθυνθήκαμε στη Νομαρχία Πειραιώς, που όμως δήλωσε αναρμόδια για το θέμα, στη συνέχεια, πριν από ένα-δύο χρόνια, επειδή το σωματείο μας είναι μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά αποταθήκαμε στο Υπουργείο Εμπορίου, αλλά και από εκεί δήλωσαν αναρμοδιότητα. Απευθυνθήκαμε επίσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΔΕΠΑΘΑ όπου, αν και με το στρατηγό κ. Χωραφά είχαμε πολύ καλή επικοινωνία, δεν μπορούσαν να δεχτούν τους όρους που θέταμε, επειδή υποστηρίζουν κυρίως τους ανάπηρους. Η πρόταση του κ. Κουσούλη, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Χωραφά, ήταν οι μισθώσεις των περιπτέρων να είναι τετραετούς διάρκειας αντί των εννέα ετών που ζητούσαμε εμείς. Τέλος, στο διάστημα που είναι υπουργός ο κ. Παπαντωνίου προβήκαμε σε ενέργειες και συναντήσεις, με στόχο να πετύχουμε τα αιτήματά μας ή να βρούμε τουλάχιστον μία μέση λύση, αφού οι ανάπηροι δεν δέχονται την επαγγελματική στέγη.

Το Μαγαζί μας: Στην κοινή πρόταση που είχατε για το θέμα αυτό με τα σωματεία «Η Ενότητα» και «Η Ελπίς», καθώς και με τα σωματεία της Καλαμάτας και της Κοζάνης, ζητούσατε να κατοχυρωθεί η επαγγελματική στέγη, δηλαδή η δωδεκαετής διάρκεια των μισθώσεων;

Δήμητρα Λουκά: Στην επαγγελματική στέγη συμφωνούμε όλοι. Όσα περισσότερα χρόνια κερδίσουμε τόσο το καλύτερο για μας. Το ζήτημα είναι να πείσουμε και τους ανάπηρους δικαιούχους γι’ αυτό. Οι περιπτερούχοι είμαστε οι μόνοι ουσιαστικά «άστεγοι» επαγγελματίες, από τη στιγμή που δεν είμαστε ενταγμένοι στην επαγγελματική στέγη, κυρίως με τις προηγούμενες μισθώσεις τριετούς διάρκειας, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι δίνουμε αρκετά χρήματα για την απόκτηση του περιπτέρου χωρίς να μπορούμε να τα αποσβέσουμε. Η πρότασή μας ήταν για δώδεκα χρόνια (εννέα συν τρία), όμως αυτό είναι όνειρο απατηλό, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Βέβαια εμείς το παλεύουμε, αλλά από κει και ύστερα…δεν ξέρουμε τι θα συμβεί.

Το Μαγαζί μας: Με πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, η διάρκεια των μισθώσεων των περιπτέρων ορίσθηκε να είναι τετραετής, ενώ μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης με σχετική τροπολογία έγινε πενταετής. Είστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη;

Δήμητρα Λουκά: Αυτό ψηφίστηκε. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά εν πάση περιπτώσει έγινε κάποια αρχή. Εμείς θα θέλαμε τουλάχιστον τα τέσσερα χρόνια που έλεγε το ΔΕΠΑΘΑ να γίνουν έξι.

Το Μαγαζί μας: Το Σωματείο «Η Αγία Τριάς», του οποίου προεδρεύετε, θα συμμετέχει σε απεργία το Σεπτέμβρη μετά τις αποφάσεις που έλαβε από κοινού με τα σωματεία «Η Ενότητα» και «Η Ελπίς»;

Δήμητρα Λουκά: Οι αποφάσεις αυτές είχαν ληφθεί όταν ακόμη η διάρκεια των μισθώσεων ήταν τριετής, δηλαδή πριν ψηφιστεί η πενταετία. Επειδή πετύχαμε κάποια αλλαγή, δεν μπορούμε τώρα να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε απεργίες. Μετά την απόφαση για την πενταετία δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ μας. Άλλωστε τις αποφάσεις δεν τις παίρνω μόνη μου, υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο και ακόμη δεν γνωρίζω αν θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Επιπλέον, μετά το καλοκαίρι θα γίνουν κάποιες επιπλέον συνεννοήσεις.

Το Μαγαζί μας: Με δεδομένα τα κοινά προβλήματα του κλάδου και τη συμπόρευση των άλλων σωματείων στο μείζον πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, πώς σχολιάζετε την ενέργεια του σωματείου «Η Ένωση» να δεχθεί την πενταετία; Αποτελεί κατά τη γνώμη σας διασπαστική κίνηση;

Δήμητρα Λουκά: Δεν αποτελεί διασπαστική κίνηση η ενέργεια της «Ένωσης» να δεχθεί την πενταετία. Και εμείς δεχόμαστε τα πέντε χρόνια και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Ήταν μία αρκετά μεγάλη επιτυχία. Τη δωδεκαετία δεν πρόκειται να την πετύχουμε ποτέ, όχι μόνο με το να κάνουμε απεργία, αλλά ούτε και με το να κλείσουμε τα περίπτερα για ένα ολόκληρο μήνα!

Το Μαγαζί μας: Τελικά, είστε ή όχι ικανοποιημένη από την πενταετία;

Δήμητρα Λουκά: Και βέβαια είμαι. Όταν τα τρία χρόνια έγιναν πέντε, γιατί να μην είμαι; Αυτό αποτελεί οπωσδήποτε μια μεγάλη επιτυχία.

Το Μαγαζί μας: Εκτός από το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, ποια άλλα προβλήματα των περιπτερούχων του Πειραιά ζητούν λύση;

Δήμητρα Λουκά: Είναι απαραίτητη η αύξηση του ορίου εισοδήματος των δικαιούχων αναπήρων, για τη διεκδίκηση των χηρεμένων περιπτέρων, από τα 2.348 ευρώ στα 7.043 ευρώ. Την τελευταία φορά χήρεψαν στον Πειραιά 80-90 περίπτερα και έδωσαν μόνο τα 4-5. Παλεύουμε επίσης για την αύξηση των διαστάσεων των περιπτέρων με επεκτάσεις σε όποια σημεία μπορεί να γίνουν, ενώ αντιμετωπίζουμε επίσης σοβαρό πρόβλημα και με την απαγόρευση της πώλησης γάλακτος από τα περίπτερα.