Όλα τα προγνωστικά περί εξαγοράς της ανέτρεψε η Μασούτης, σχεδιάζοντας ενιαία στρατηγική με τη Σκλαβενίτης, για τη διενέργεια κοινών ετήσιων συμφωνιών με τους μεγάλους προμηθευτές της οργανωμένης λιανικής. Στις προθέσεις των δύο εταιρειών είναι να δημιουργήσουν όμιλο αγορών, εντάσσοντας σε αυτόν -κατά δήλωση στελέχους της Σκλαβενίτης- και τρίτες εταιρείες του λιανεμπορίου.

Απώτερος στόχος των διοικήσεων των εν λόγω αλυσίδων είναι -ως φαίνεται- η οργάνωση ενός ισχυρού «μπλοκ» το οποίο θα απαρτίζεται από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο της οργανωμένης λιανικής και ουσιαστικά τους πολυεθνικούς ομίλους Carrefour Μαρινόπουλος και Α-Β Βασιλόπουλος και τις discount αλυσίδες Dia, Lidl, Plus και σύντομα και την Aldi, που πλέον και στη χώρα μας ισχυροποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “σελφ σέρβις”, τα μέλη των οικογενειών Σκλαβενίτη και Μασούτη όχι μόνο διαπραγματεύονταν τους όρους ίδρυσης του ομίλου αγορών αλλά συζητούσαν και το ενδεχόμενο ανταλλαγής μικρού ποσοστού μετοχών, ώστε να στηρίξουν ακόμη περισσότερο το εγχείρημά τους. Μένει πλέον να φανεί αν θα τους ακολουθήσουν κι άλλοι επιχειρηματίες ή αν θα πορευθούν μόνοι τους, διαθέτοντας έτσι κι αλλιώς σημαντικές πωλήσεις για να διαπραγματευθούν υπό νέους όρους με τη βιομηχανία. Στο μεταξύ, κορυφαίοι παράγοντες του οργανωμένο λιανεμπορίου χαρακτήριζαν αναμενόμενη την κίνηση των δύο αλυσίδων, υποστηρίζοντας ότι μετά τη συγκρότηση της Σύμμετρoν από τη Μετρό και ενός σημαντικού αριθμού μελών του ΕΛΟΜΑΣ, ήταν σίγουρο ότι κι άλλοι μεγάλοι παίκτες του κλάδου θα επιχειρούσαν ανάλογη πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζουμε ότι το “σ.σ.” είχε επισημάνει αυτό το ενδεχόμενο, δίνοντας τότε έμφαση στις αλυσίδες ελληνικών συμφερόντων, που φέρονταν να είναι ευάλωτες στην επιθετική πολιτική τιμών των πολυεθνικών γκρουπ. Προ μηνών μάλιστα είχε διαρρεύσει στην αγορά πληροφορία, η οποία ενέπλεκε σε ανάλογη υπόθεση την Ατλάντικ, εκπρόσωπός της, όμως, είχε αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας ομίλου για τη διενέργεια κοινών αγορών. Μένει τώρα να φανεί αν η εν λόγω εταιρεία θα παραμείνει σταθερή στη θέση της ή αν θα αναθεωρήσει, δεδομένου ότι ο νέος συνασπισμός επιχειρήσεων περιλαμβάνει στην Αθήνα την πλέον ανταγωνιστική σε επίπεδο τιμών αλυσίδα και στη Θεσσαλονίκη τον ισχυρότερο παίκτη της Βόρειας Ελλάδας.

Πάντως, αν κάποιος μπορεί αυτή την περίοδο να παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αποστάσεως και να παραμένει ατάραχος, αυτός είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος διαπιστώνει ότι ενέργειες όπως αυτή της Σύμμετρον, καθώς και των Σκλαβενίτη και Μασούτη, δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν σημαντικά την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των τιμών.