Στο ρυθμό ενός έντονου διμήνου ζει η διοίκηση της Συνεργαζόμενη Παντοπώλες, καθώς αναμένεται έως το τέλος του Μαρτίου να έχουν οριστικοποιηθεί δύο ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξή της σχέδια. Το πρώτο αφορά μια διπλή εξαγορά τοπικών δικτύων, την οποία επιχειρεί η εταιρεία τους τελευταίους μήνες, και το δεύτερο την ανάπτυξη ενός νέου αποθηκευτικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «σελφ σέρβις», η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες βρίσκεται σε προχωρημένη φάση συζητήσεων για την εξαγορά δύο τοπικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Η διοίκησή της έχει ήδη καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία με τους βασικούς μετόχους και των δύο υποψηφίων προς πώληση εταιρειών και το διάστημα αυτό διαπραγματεύεται την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης του συνόλου των μετοχών των δύο αλυσίδων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες είναι να προχωρήσει στα σχέδιά της, μόνον εφόσον θα έχει τη ομόφωνη συγκατάθεση των μετόχων καθεμιάς από τις δύο περιπτώσεις, ώστε την επόμενη ημέρα αφενός να υπάρχει ηρεμία και σύμπνοια σε κάθε νέο της εγχείρημα και αφετέρου να αποφύγει τις τυχόν ενστάσεις ή άλλες νομικές περιπέτειες, που μόνο θετική επίδραση δεν θα έχουν. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις των συμμετεχόντων στις διαβουλεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Στα 140 εκατ. ευρώ ο φετινός τζίρος
Πηγές της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά σε ό,τι αφορά την κατάληξη της επιδιωκόμενης διπλής συμφωνίας, τότε τα μεγέθη της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες θα ενισχυθούν σημαντικά. Οι δύο εταιρείες, με γεωγραφική διασπορά δικτύου από το Βόλο προς τα βόρεια της χώρας, σε ετήσια βάση διαμορφώνουν ένα συνολικό ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατ. ευρώ, ο οποίος αθροιζόμενος με τον κύκλο εργασιών των 95 εκατ. ευρώ της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, διαμορφώνουν συνολικά έσοδα 135 εκατ. ευρώ. Εφόσον δε υπολογιστεί η ανάπτυξη της τάξης του 5%, που προσδοκά φέτος η αλυσίδα, τότε ο τζίρος της το 2022 υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 140 εκατ. ευρώ. Από το μέγεθος αυτό, περίπου το 40% αφορά έσοδα προερχόμενα από τη λιανική και το υπολειπόμενο 60% έσοδα από πωλήσεις χονδρικής.

Σημειώνεται ότι στο σχήμα της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες εντάσσονται σήμερα οι αλυσίδες Ελληνικά Market, Πρόοδος και Ήλιος, καθώς κι η αλυσίδα καταστημάτων καφεπαντοπωλείων Γρήγορα, η οποία διακινεί πέραν των αγαθών ευρείας κατανάλωσης και καπνικά προϊόντα και καφέ. Τα εν λόγω δίκτυα έχουν συνολικά 417 καταστήματα. Εξ αυτών τα 50 είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα 367 λειτουργούν υπό καθεστώς franchise.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την οργάνωση του νέου κέντρου logistics της εταιρείας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η διοίκηση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες αναμένει το αργότερο έως το τέλος του Μαρτίου την απόκτηση του οικοπέδου εγκατάστασής του, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, το οικόπεδο θα είναι έκτασης 50 στρεμμάτων για την ανοικοδόμηση κεντρικών αποθηκών, στέγασης αρχικά 12.000τμ με δυνατότητα επέκτασης στα 20.000τμ, για τις οποίες έχει προϋπολογισθεί επένδυση περίπου 5 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της διοίκησης της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες είναι να εντάξει το επενδυτικό της σχέδιο στο άρθρο του Αναπτυξιακού Νόμου, που προβλέπει ως κίνητρο χρηματοδότησης την εξασφάλιση φορολογικής έκπτωσης 35% για το επενδυόμενο ποσό και όχι στη διάταξη περί χρηματοδότησης κατά το 25% της αξίας του.