Την προσοχή της αγοράς έχει τραβήξει η δικαστική κόντρα μεταξύ εργαζομένων που προέρχονται από την πτωχευμένη Αφοί Καρυπίδη και τη Market In. Η διαμάχη αφορά στην πρόσληψη ή όχι από την αθηναϊκή αλυσίδα των υπαλλήλων σε κατάστημα της πτωχευμένης στα Ιωάννινα, που περιήλθε υπό τον έλεγχό της. Ωστόσο, η διαμάχη εντοπίζεται στο κατά πόσο δημιουργούνται υποχρεώσεις για τη Market In έναντι των υπαλλήλων της βορειοελλαδικής, ειδικά εκεί που επαναλειτουργεί καταστήματα, όπου αυτοί προηγουμένως εργάζονταν.

H εν λόγω υπόθεση, που έλαβε πρόσφατα ευρεία δημοσιότητα, αφορά 11 εργαζόμενους που δούλευαν σε σούπερ μάρκετ της Αφοί Καρυπίδη στα Ιωάννινα. Χαρακτηρίζεται δε από παράγοντες του κλάδου κρίσιμη, καθότι, εφόσον τελεσιδικήσει, θα αποτελέσει το δεδικασμένο για όλες όσες εταιρείες λιανικής θελήσουν να αποκτήσουν εμμέσως και σταδιακά τον έλεγχο δικτύων πτωχευμένων ανταγωνιστών τους, ενοικιάζοντας καταστήματά τους, μετά από συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στέγαζαν τους προηγούμενους χρήστες.

Στόχος τα 43 καταστήματα
Όπως είναι γνωστό, η Market In έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό της 22 καταστήματα της πάλαι ποτέ Αφοί Καρυπίδη. Σύμφωνα με στελέχη της, στόχος της εταιρείας είναι να ανεβάσει ταμπέλες του σήματός της σε συνολικά 43 σούπερ μάρκετ από τα 110 που λειτουργούσε η προαναφερόμενη βορειοελλαδική κατόπιν εξαγοράς τους από προηγούμενο ιδιοκτήτη, την Αρβανιτίδης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα στελέχη της Market In, από το σύνολο των 1.400 εργαζομένων της πρώην Αφοί Καρυπίδη, η αλυσίδα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της στην περιοχή, προσέλαβε περί τους 400 -φυσικά με νέες συμβάσεις. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν ότι η Market In με τις εξαγορές της στην τοπική αγορά λειτουργεί νομικά ως διάδοχη κατάσταση της πτωχευμένης Αφοί Καρυπίδη και ως εκ τούτου έχει την υποχρέωση να απασχολήσει το σύνολο των εργαζομένων στο κατάστημα. Για τον λόγο αυτό προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Το πρώτο επεισόδιο στα δικαστήρια «γράφηκε» με την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων τον Δεκέμβριο, η οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη των εν λόγω εργαζόμενων. Το δεύτερο επεισόδιο παίχτηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, με την απόρριψη της αίτησης αναστολής που είχε καταθέσει η Market In για την προσωρινή διαταγή, ενώ το τρίτο επεισόδιο θα «γραφεί» στις 26 Ιανουαρίου, οπότε εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι.

Ένα τέταρτο και πλέον κρίσιμο για την υπόθεση (κι όχι μόνο γι’ αυτή) επεισόδιο έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Τότε θα συζητηθεί η κύρια υπόθεση, οπότε θα κριθεί η ουσία της διαμάχης, αν δηλαδή πρέπει να επαναπροσληφθούν ή όχι οι υπάλληλοι της Αφοί Καρυπίδη από τη Market In, ήτοι το κατά πόσο υφίσταται θέμα διαδοχής της δεύτερης από την πρώτη.

Διαψεύδει η αλυσίδα
Από την πλευρά της η Market In, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας της με την Αφοί Καρυπίδης ΑΕΕ, όπως και κάθε αναφορά σε «δήθεν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις περί διαδοχής της εταιρείας Καρυπίδης» από αυτήν. Η Market In στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει σχετικές αναφορές ως «μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας απατηλών εντυπώσεων και δήθεν τετελεσμένων καταστάσεων και απροκάλυπτου επηρεασμού της Δικαιοσύνης… που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση της εταιρείας μας και των 3.000 εργαζομένων της…».

Πάντως, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη περίπτωση συγκαλυμμένης διαδοχής», ενώ αναφέρουν ότι και έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζει ως διαδοχή την επαναλειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος.