Διεύρυνση των κοστολογικών ελέγχων στην αγορά των υπηρεσιών και στον κλάδο της μαζικής εστίασης θα επιχειρήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, προκειμένου να ανοίξει τον κύκλο των αντιπληθωριστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Στόχος του είναι να διαπιστώσει, αν οι ανατιμήσεις των επιχειρήσεων το τελευταίο 12μηνο δικαιολογούνται από την αύξηση του λειτουργικού κόστους τους ή όχι. Ο κ. Βλάχος, λέγεται, "αναμένει πολλά" από τους ελέγχους. Σημειώνεται ότι κατά τον πρώτο κύκλο των ελέγχων στην αγορά των τροφίμων-ποτών εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με προκλητικό ύψος κερδοφορίας το 2007, πράγμα που ωθεί τον υφυπουργό να εγκαινιάσει έναν δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων με όσους προκαλούν με την τιμολογιακή τους πολιτική, ζητώντας γενναίες διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail, μετά την αγορά τροφίμων και ποτών, στο επίκεντρο της προσοχής του ΥΠΑΝ τίθενται οι μεγάλες αλυσίδες μαζικής εστίασης και κυρίως τα fast foods, από τα οποία ο υφυπουργός θα ζητήσει στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του κόστους των πρώτων υλών, τη συμμετοχή τους στα λειτουργικά έξοδα και τις μεταβολές στις τιμές λιανικής. Απώτερος στόχος του είναι να διαπιστώσει, αν οι ανατιμήσεις τους το τελευταίο 12μηνο δικαιολογούνται από την αύξηση του κόστους λειτουργίας κάθε επιχείρησης, και ουσιαστικά να εντοπίσει τις εταιρείες εκείνες που προέβησαν σε υπερβολικές ανατιμήσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και πλήττοντας το εισόδημα των καταναλωτών.

Ανάλογους ελέγχους θα διενεργήσει και στις καφετερίες, αλλά και σε γνωστές αλυσίδες ρούχων, υποδημάτων και επίπλων.

Το υπουργείο θα ζητήσει, επίσης, κοστολόγια από τις εταιρείες εκμετάλλευσης χώρων ιδιωτικής στάθμευσης (ιδιωτικά parking), στις οποίες, βέβαια, οι έλεγχοι καθίστανται περισσότερο απλοί, αφού δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών σε κοστολόγια πέραν των ενοικίων και των αμοιβών των εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά των τροφίμων, μια από τις τελευταίες επαφές του κ. Βλάχου με παράγοντες της αγοράς αφορούσε στον κλάδο των προϊόντων αλιείας. Ο υφυπουργός ζήτησε τιμολογιακή αυτοσυγκράτηση και, όπως αναφέρει το περιβάλλον του, εξασφάλισε τις σχετικές δεσμεύσεις.

Κέρδη που “βγάζουν μάτι”

Κορυφαίοι παράγοντες του ΥΠΑΝ υποστηρίζουν ότι ο υφυπουργός αναμένει πολλά από τους κοστολογικούς ελέγχους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον πρώτο κύκλο των ελέγχων στην αγορά των τροφίμων και ποτών. Τα ευρήματα φαίνεται πως είναι και πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις προκλητικά, όπως για παράδειγμα γνωστής εταιρείας και μεγάλης προμηθεύτριας των σούπερ μάρκετ, η οποία παρουσίασε στον ισολογισμό της το 2007 αύξηση κερδών 60% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Σε άλλη περίπτωση, εντοπίσθηκε μεγάλη βιομηχανία, θυγατρική ξένου ομίλου, με περιθώριο καθαρών προ φόρων κερδών για το 2007 άνω του 20%!

Δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων

Αυτά και άλλα πολλά είναι στη διάθεση του υφυπουργού, ο οποίος τώρα φέρεται αποφασισμένος να καλέσει σε δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων όσους προκαλούν με την τιμολογιακή τους πολιτική και να ζητήσει γενναίες διορθωτικές κινήσεις.

«Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που αύξησαν τις τιμές χονδρικής σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα της πραγματικής επιβάρυνσης που επήλθε στα κόστη παραγωγής από τον εισαγόμενο πληθωρισμό», δήλωσε στο greekretail παράγοντας του υπουργείου, για να προσθέσει, όμως, ότι από τους ελέγχους καταγράφηκε και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες, όντως, μείωσαν τα περιθώρια κέρδους τους, προκειμένου να μην μετακυλίσουν στην κατανάλωση το σύνολο της επιβάρυνσης των κοστολογίων τους από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τον “μαύρο χρυσό”.