Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να διευρύνουν περισσότερο τις  επιχειρηματικές τους σχέσεις και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν από κοινού νέες ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα των δύο σημαντικών Ημερίδων, τις οποίες διοργάνωσαν οι δύο χώρες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στις 25 και στις 27 Νοεμβρίου αντίστοιχα, με τίτλο “Κύπρος Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο-Ενδυνάμωση Επιχειρηματικών Σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας”.

Στην Ημερίδα της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κύπρου, κ. Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος παρουσίασε και την εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας. Στην Ημερίδα της Αθήνας, εκ μέρους της Ελλάδας, χαιρέτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρ. Φώλιας, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας, και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου, κ. Βασίλης Ρολόγης, αφού ανέλυσε τα σημερινά δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, έστειλε το μήνυμα ότι “πίσω από κάθε κρίση υπάρχουν και ευκαιρίες”. Αναφερόμενος στη συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των εμποροοικονομικών σχέσεων  Κύπρου-Ελλάδας επεσήμανε τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Εγκαθίδρυση του ετήσιου θεσμού Κύπρος-Αιγαίο-Κρήτη-Θράκη, με τον οποίο έγιναν προσπάθειες να έρθουν κοντά οι επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας και της Κύπρου.
  • Οργάνωση στην Αθήνα, σε συνεργασία με τα Χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών, ειδικού συμποσίου για τις κεφαλαιαγορές των δύο χωρών.
  • Συμμετοχή στην Αθήνα και συνδιοργάνωση στη Λευκωσία πολλών οικονομικών συμποσίων με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.
  • Οργάνωση δεκάδων διαλέξεων και ημερίδων με προσκεκλημένους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο κύριο μέρος της Ημερίδας ομιλητές από την Κύπρο παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα της χώρας για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

  • Κύπρος, βάση για ελληνικές επιχειρηματικές διεθνείς δραστηριότητες (κ. Ντίνος Παπαδόπουλος).
  • Κυπριακή εταιρεία, πρακτική προσέγγιση στις διεθνείς δραστηριότητες (κ. Ξένιος Ξενόπουλος).
  • Κύπρος, ιδεώδης προορισμός για συνέδρια και τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων (κα Ι. Χατζηκωστή).

Συνάντηση Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης εκ μέρους του ΚΕΒΕ μίλησε ο γενικός γραμματέας, κ. Παναγιώτης Λοϊζίδης, ο οποίος κάλεσε τους ‘Ελληνες επιχειρηματίες να επιλέξουν την Κύπρο ως βάση για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Επίσης, μίλησε ο εμπορικός σύμβουλος της Κύπρου στην Πρεσβεία στην Αθήνα, κ. Ανδρέας Σελίπας, ενώ εκ μέρους της Ελλάδας απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, και η γενική γραμματέας του ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, κα Μαίρη Χατζάκου.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση ήταν τα εξής:

  • Κυπριακές εταιρείες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις (κ. Α. Δημητρίου).
  • Φορολογικό σύστημα της Κύπρου και φορολογικός σχεδιασμός (κ. Πιερής Μάρκου).
  • Κύπρος, ιδεώδης προορισμός για συνέδρια και τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων (κα Καρολίνα Καραντώκη).

Πρέπει να σημειωθεί ότι και στις δύο εκδηλώσεις επιχειρηματίες των δύο χωρών πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με στόχο συνεργασίες και κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες.