Η WAL-MART στην Ιαπωνία και την Κορέα

Στο τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει η WAL-MART τα επίσημα σχέδιά της σχετικά με τη συμφωνία συνεργασίας που σκοπεύει να υπογράψει με την ιαπωνική λιανεμπορική εταιρεία SEIYU. Μέσω αυτής της συνεργασίας η WAL-MART υπολογίζει μέχρι το 2007 να έχει αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά της Ιαπωνίας σε 66,7% από 6,1% που ήταν στις αρχές του 2002. Η SEIYU διαχειρίζεται σήμερα 400 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η WAL-MART είναι επίσης μία από τις δύο υποψήφιες εταιρείες για την αγορά της κορεατικής NEW CORE, η οποία, μετά από χρεωκοπία, πρόκειται να πουλήσει τα 25 καταστήματά της στην Κορέα. Η δεύτερη εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά της NEW CORE είναι η CARREFOUR, που διαθέτει στην Κορέα 22 υπέρ μάρκετ – το δυναμικό της WAL-MART στη χώρα ανέρχεται σε 12 καταστήματα.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Καινοτομίες από την ΑSDA στην Αγγλία και τη Σκωτία

Η ASDA εγκαινίασε πρόσφατα στο Λονδίνο το πρώτο της κατάστημα που θα περιέχει αποκλειστικά είδη διατροφής. Στο κατάστημα αυτό διατίθεται μία μεγάλη ποικιλία ετοιμοπαράδοτων γευμάτων (ζεστών και κρύων), φρούτων και λαχανικών.

Η εταιρεία εγκαινίασε επίσης το μεγαλύτερο κατάστημά της στη Σκωτία, στην περιοχή του Λίβινγκστον, επενδύοντας σε αυτό 54,8 εκατ. ευρώ. Στη νέα μονάδα, η οποία καταλαμβάνει χώρο 9.290 τ.μ., απασχολούνται 500 υπάλληλοι.

Η M & S πουλάει την τελευταία της θυγατρική στην Αμερική

Η βρετανική MARKS & SPENCER αποφάσισε να πουλήσει την αμερικάνικη θυγατρική της, KINGS SUPER MARKET, στην αλυσίδα D’ AGOSTINO της Νέας Υόρκης, στην τιμή των 160 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή θα σημάνει την έξοδο της M & S από την αμερικάνικη αγορά, αφού πριν από την KINGS SUPER MARKET είχε πωληθεί το Νοέμβριο του 2001 μία ακόμη θυγατρική της, η αλυσίδα ρούχων BROOKS BROTHERS. Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξάλλου η τελευταία που έλαβε η Μ & S στο πλαίσιο ενός προγράμματος διεθνούς ανασυγκρότησης, το οποίο περιλάμβανε εκτός των άλλων το κλείσιμο των μονάδων που διαχειριζόταν η ίδια εξ ολοκλήρου στη δυτική Ευρώπη.

H TESCO στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η TESCO ξεκίνησε πρόσφατα διαπραγματεύσεις με την τουρκική λιανεμπορική εταιρεία KIPA, με σκοπό να προχωρήσει σε κοινοπραξία μαζί της και να εισέλθει έτσι στην αγορά της Τουρκίας –σήμερα δραστηριοποιείται σε 15 χώρες. Η KIPA διαχειρίζεται στην έδρα της 3 υπέρ μάρκετ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ : 100% το μερίδιο της AHOLD στην κοινοπραξία DISCO AHOLD

Η AHOLD κατέχει πλέον μερίδιο 100% στην εταιρεία DISCO AHOLD, η οποία προέκυψε από την κοινοπραξία της με την DISCO της Νότιας Αμερικής. Το 2001 η DISCO διαχειριζόταν 236 σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή, επιτυγχάνοντας μέσω αυτών πωλήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον έλεγχε 120 μονάδες στη Χιλή, στο Περού και την Παραγουάη (μέσω της χιλιανής SANTA ISABEL, στην οποία κατέχει μερίδιο 69,7%). Οι μονάδες αυτές τής εξασφάλισαν πωλήσεις 771 εκατ. ευρώ.

ΒΕΛΓΙΟ : Επιτυχία της COLRUYT στην πώληση αυτοκινήτων

Η βελγική COLRUYT αποφάσισε να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα πώλησης αυτοκινήτων που εφαρμόζει από τον Ιούλιο, καθώς μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχε καταφέρει να πουλήσει 145 αυτοκίνητα μέσω των σούπερ μάρκετ της σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα έχει προωθηθεί σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων CARDOEN και προβλέπει για την πώληση των αυτοκινήτων τιμή μειωμένη κατά 15%-25%.

ΓΑΛΛΙΑ : Η CARREFOUR διευρύνει το δίκτυό της στη Γαλλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασής της στη Γαλλία, η CARREFOUR εγκαινίασε πρόσφατα, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, ένα καινούργιο υπέρ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, επενδύοντας σε αυτό 53 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως δήλωσε στέλεχος της εταιρείας, η διεύρυνσή της στη χώρα θα επιτευχθεί κυρίως μέσω εξαγορών παρά μέσω της ίδρυσης νέων καταστημάτων. Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των υπέρ μάρκετ έχει περιοριστεί στη Γαλλία από το 1995, όταν ψηφίστηκε νομοσχέδιο που απαγόρευε την ανεξέλεγκτη δημιουργία μεγάλης επιφάνειας μονάδων στις αστικές περιοχές.

Στο τέλος Αυγούστου η CARREFOUR ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2002, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη της –εξαιρουμένων των εκτάκτων κερδών– ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2001. Για το β’ εξάμηνο αναμένεται ανοδική πορεία των πωλήσεων με στόχο την περαιτέρω αύξηση των φετινών κερδών κατά 10%-15%.

Η AUCHAN ανοίγει το πρώτο της υπέρ μάρκετ στη Μόσχα

Στο τέλος Αυγούστου η AUCHAN άνοιξε το πρώτο της υπέρ μάρκετ στη Ρωσία, το οποίο καλύπτει επιφάνεια 16.000 τ.μ. Όπως εκτιμάται, το νέο κατάστημα θα δέχεται καθημερινά 5.000-10.000 πελάτες. Τα 40.000 προϊόντα που διακινεί ανήκουν στην κατηγορία τόσο των τροφίμων όσο και των ειδών non food, ενώ σε ποσοστό 79% προέρχονται από ρωσικές εταιρείες και οι τιμές τους είναι μειωμένες κατά περίπου 10%. Η εταιρεία, που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στην Πολωνία και την Ουγγαρία, σκοπεύει να ιδρύσει ακόμη 5-6 καταστήματα στη Μόσχα, αναμένοντας απόσβεση και κερδοφορία σε 10 χρόνια. Επιπλέον εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει και σούπερ μάρκετ σε κεντρικές περιοχές της πόλης μέσα στην επόμενη διετία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : H LIDL στη Δανία και τη Φινλανδία

Η γερμανική εκπτωτική αλυσίδα LIDL ετοιμάζεται να ανοίξει τα πρώτα της καταστήματα στη Δανία, έχοντας ήδη εγκαταστήσει τα κεντρικά της γραφεία στην πόλη Kolding, στα ανατολικά της χώρας. Με την καινούργια της δραστηριότητα η εταιρεία, που διαχειρίζεται περίπου 5.000 μονάδες σε 15 χώρες του κόσμου, θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί την επίσης γερμανική ALDI (η οποία διαθέτει στη δανέζικη αγορά 200 καταστήματα), καθώς και τις αλυσίδες FDB και DANSK SUPERMARKED. Σήμερα οι πωλήσεις των καταστημάτων discount στη Δανία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2,96 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η LIDL εγκαινίασε την είσοδό της στη Φινλανδία, ανοίγοντας τον Αύγουστο του 2002 10 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

H SPAR διευρύνει το δίκτυό της στην Ουγγαρία

Για το 2002 η SPAR προγραμματίζει την ίδρυση 9 νέων καταστημάτων στην Ουγγαρία, με την προσθήκη των οποίων οι μονάδες της στη χώρα θα ξεπεράσουν τις 100. Μέχρι το 2005 σχεδιάζει εξάλλου να διευρύνει και το δίκτυο των υπέρ μάρκετ Interspar –σήμερα διαθέτει στην Ουγγαρία 16 τέτοια καταστήματα. Με αυτές τις πρωτοβουλίες της επιχειρεί να ανταγωνιστεί πολλές από τις διεθνούς εμβέλειας εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ουγγαρέζικη αγορά, όπως είναι η METRO, η CORA, η TENGELMANN, η TESCO και η REWE.

Συνένωση της EDEKA και της GLOBUS στη Γερμανία

Οι γερμανικές εταιρείες EDEKA και GLOBUS υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε πολλούς επιχειρησιακούς τομείς, όπως της αγοράς προϊόντων, των logistics και του product management. Η EDEKA, που είναι η μεγαλύτερη λιανεμπορική εταιρεία της Γερμανίας ως προς τις πωλήσεις τροφίμων, πρόκειται να αγοράσει από την GLOBUS μερίδιο της τάξεως του 10%. Με τη συμφωνία αυτή η GLOBUS θα μπορεί να προμηθεύεται τα προϊόντα της μέσω της EDEKA, ενώ η τελευταία θα προσθέσει 35 ακόμη υπέρ μάρκετ της GLOBUS στο δίκτυο των 10.000 καταστημάτων που προμηθεύει στη Γερμανία.