Περισσότερες από 2.600 νέες άδειες λειτουργίας περιπτέρων σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και η Ενωση Ιδιοκτητών Ελλάδας. Οι δύο φορείς διαμαρτύρονται έντονα, επισημαίνοντας ότι με την πρόσθεση τόσων περιπτέρων στα χιλιάδες που λειτουργούν θα οξυνθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων και θα απαξιωθεί περαιτέρω η αξία των ακινήτων που κυριολεκτικά "πνίγονται" πίσω από περίπτερα-μίνι μάρκετ. Ζητούν όχι μόνο να μη δοθούν νέες άδειες, αλλά να επανεξετασθούν όλες οι άδειες υφιστάμενων περιπτέρων, με κριτήριο να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, που αναδύει έντονο προεκλογικό άρωμα, έχει αναστατώσει τους εμπόρους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες άδειες θα είναι 2.652 και θα χορηγηθούν “σε ευρύτατες κατηγορίες νέων δικαιούχων σε όλη τη χώρα”.

Όπως τονίζουν σε επιστολή τους οι δύο φορείς προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Β. Μεϊμαράκη και Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη, τα περίπτερα έχουν από ετών ξεφύγει από την αποστολή τους και από κάθε έλεγχο και έχουν μετατραπεί σε «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις μίνι μάρκετ επί των πεζοδρομίων, ανταγωνιζόμενα με αθέμιτο τρόπο τις εμπορικές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε καταστήματα. «Ουδείς θα είχε αντίρρηση στο να λειτουργούν περίπτερα μπροστά από κοινόχρηστους χώρους. Δυστυχώς, όμως, πολλά από αυτά τοποθετούνται μπροστά από καταστήματα, με αποτέλεσμα να τα απαξιώνουν αφού τα καθιστούν ‘αόρατα’ και μη προσβάσιμα το κοινό», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Οι δύο φορείς ζητούν όχι μόνο να μη δοθούν νέες άδειες περιπτέρων, αλλά να επανεξετασθούν σε ορθολογική βάση όλες οι άδειες υφιστάμενων περιπτέρων, με κριτήριο να μην παρεμποδίζουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Δηλαδή, να απαγορευτεί η λειτουργία περιπτέρων μπροστά και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από τα εμπορικά καταστήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να απαγορευτεί πλήρως η μεταβίβαση και υπεκμίσθωση των αδειών περιπτέρων σε οποιονδήποτε τρίτο, ώστε να πάψει η κερδοσκοπία επ’ αυτών. Τέλος, οι δύο φορείς ζητούν να μη δίνονται άδειες για περίπτερα αν λειτουργεί άλλο περίπτερο στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ή σε απόσταση 100-150 μέτρων.