Έχοντας στόχο την υγιή οργανική ανάπτυξη, την αύξηση των μεριδίων της στην κλαδική αγορά και τη δυναμικότερη παρουσία της στην κεντρική και νησιωτική Ελλάδα –κυρίως στην Αττική, όπου τα περιθώρια ανάπτυξης παραμένουν υψηλά–, η Διαμαντής Μασούτης κλείνει τη χρονιά φέτος με τον τζίρο του μητρικού δικτύου, δηλαδή μόνο των σούπερ μάρκετ σήματος Μασούτης, να υπερβαίνει για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ.

Στην εν λόγω επίδοση, με άλλα λόγια, δεν συμμετέχουν τα καταστήματα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Μασούτης κατόπιν των τελευταίων επιθετικών κινήσεων επέκτασής της –ειδικότερα όσα ανήκουν στον SYNKA και στα τοπικά δίκτυα στην Κέρκυρα και τις Κυκλάδες.

Σήμερα ο ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου του δικτύου Μασούτης εξελίσσεται με ρυθμό που πλησιάζει το 18%, δηλαδή σε επίπεδο περίπου διπλάσιο του μέσου ρυθμού της αγοράς του κλάδου. Όπως εκτιμάται, η επίδοση αυτή θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό ως το τέλος του έτους, αποφέροντας στην εταιρεία νέα μερίδια αγοράς. Προοπτικά, μάλιστα, θα ενισχυθεί από τη συμβολή των νέων καταστημάτων της εταιρείας, που θα εγκαινιαστούν στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής –αρχικά του Grand Masoutis στη Γλυφάδα, ενός υπέρ μάρκετ εύρους χώρων πώλησης περίπου 2.500τμ, κι ενός δεύτερου μεγάλου καταστήματος πο σχεδιάζεται, στο πλαίσιο του οικιστικού project της Μασούτης, στις Τρεις Γέφυρες.

Ως το τέλος του έτους προγραμματίζεται και η εγκαινίαση της λειτουργίας ακόμα δύο νέων σούπερ μάρκετ στη Λαμία και την Πάτρα. Στον τζίρο της αλυσίδας, βέβαια, πρέπει να προστεθούν τα έσοδα των καταστημάτων του SY.NKA., καθώς και 17 ακόμα νέων εμπορικών μονάδων, που ενσωματώθηκαν στο δίκτυό της σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα και Κυκλάδες.

Η εταιρεία, προκειμένου να εντείνει την αναπτυξιακή της πορεία, ολοκληρώνει φέτος επενδύσεις της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το κόστος των πιθανών νέων εξαγορών. Στο μεταξύ, ενισχύει τις συλλογές των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων της, τα οποία σήμερα συμμετέχουν στο συνολικό της τζίρο με μερίδιο περίπου 16%, δηλαδή αυτό είναι ενισχυμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την προηγούμενη διετία, ενόσω εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί περαιτέρω. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία περίπου κατά το 85% παράγονται στην εγχώρια αγορά.

Πιέσεις στο περιθώριο κέρδους
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μασούτης, το 2023 θα ολοκληρωθεί κερδοφόρα για την εταιρεία, με το σχετικό περιθώριο γύρω στο 1%, δηλαδή υψηλότερα μεν του 2022, αλλά υπό την πίεση των περιορισμών που ασκούν τα υψηλά κόστη της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μισθών του προσωπικού. Πιέσεις στο περιθώριο κέρδους υπάρχουν και εξαιτίας των πρωτοβουλιών της να απορροφά ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων που αποφασίζουν οι προμηθευτές της (4 από τις 13 ποσοστιαίες μονάδες των ανατιμημένων καταλόγων), προκειμένου να υποστηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά στις καθημερινές αγορές τους. Επισημαίνουμε ότι η εταιρεία ανέλαβε πρωτοβουλία μείωσης των τιμών της εξειδικευμένα στην περιοχή της Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η εφαρμογή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» την επιβάρυνε περίπου κατά 5-6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μασούτης το 2022 ανήλθε σε 940 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,5% έναντι του 2021, ενώ η κερδοφορία της (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκε στα 8,5 εκατ. ευρώ.