Η Nestle επιχειρεί να δώσει στο νερό Κορπή διαφοροποίηση, με άξονα τη βιωσιμότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον: Ήδη χρησιμοποιεί την ανακυκλώσιμη συσκευασία r-PET (Recycled PET) στις συσκευασίες Κορπή Mania 0,75l. και 0,5l. με το «έξυπνο» καπάκι και Κορπή 0,5l, σε δύο παραλλαγές χρωμάτων και ετικέτας.

Από το 2010 έως σήμερα, η Κορπή έχει μειώσει κατά 3.900 τόνους την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιεί στα μπουκάλια νερού. Από το 2015, έχουν ανακυκλωθεί 600 τόνοι υλικού.
Η συσκευασία r-PET έχει ακόμη υψηλότερο κόστος παραγωγής ανά φιάλη, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Έχει υψηλό δείκτη βιωσιμότητας, επειδή παράγεται κατά 50% από ανακυκλωμένο πλαστικό. «Αυτό που είναι σημαντικό για όλα τα προϊόντα και τις συσκευασίες της Κορπή από εδώ και πέρα, είναι να βγάζουν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας σε σχέση με αυτή που δαπανήθηκε για να παραχθούν, μέσω της ανακύκλωσής τους», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Πασχάλης Καστανάς, διευθυντής βιωσιμότητας συσκευασιών της Nestle επί του θέματος.

Τα κεντρικά γραφεία της Nestle έχουν εγκρίνει πλάνο αντικατάστασης με συσκευασίες r-PET όλων των κωδικών προϊόντων Κορπή έως το 2025. «Στόχος είναι το πλαστικό να γίνεται χρήσιμο πλαστικό, να μπορεί να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί σε συσκευασίες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle Ελλάδος, Νίκος Εμμανουηλίδης. Άλλωστε, η Nestle παγκοσμίως έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, σε σχέση με το 2018 και το μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050. Συνολικά, ολόκληρος ο όμιλος Nestle έχει στοχεύσει να χρησιμοποιεί μόνο κατά 33% συσκευασίες που θα προέρχονται από παράγωγα πετρελαίου από το 2025 και μετά.

Πράσινη ενέργεια και μηδενισμός απορριμμάτων
Τα δύο εργοστάσια της Nestle στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κατά 100% «πράσινη» ενέργεια και έχουν μηδενικά απορρίμματα προς χώρους υγειονομικής ταφής. Στο εργοστάσιο της Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, με 51 άτομα προσωπικό, παράγονται καθημερινά 400.000 έως 500.000 μπουκάλια νερού, για συσκευασίες PET 1,5l., 1l., 0,9l. και 0,5l., r-PET 0,75l. και 0,5l. και για γυάλινες συσκευασίες 1l. και 330ml Κορπή και Κορπή Φυσαλίς, με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, που έρχεται από τη Φλώρινα.

Για το περιεχόμενο, δηλαδή το φυσικό μεταλλικό νερό και για την ορθή παραγωγή των συσκευασιών και την τοποθέτηση των αντίστοιχων ετικετών πραγματοποιούνται καθημερινά 360 ποιοτικοί έλεγχοι.

Ταυτόχρονα, από τον Ιανουάριο του 2021, το εργοστάσιο της Κορπή έχει υιοθετήσει την πιλοτική γραμμή παραγωγής TPM στον κωδικό του 1,5 λίτρου PET, δηλαδή λογισμικό με αυτόματα σταματήματα σε αναταράξεις της γραμμής, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να βγει το προϊόν εκτός προδιαγραφών. Το εργοστάσιο της Κορπή είναι από τα πρώτα στον όμιλο Nestle που έχει λάβει την πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship, σε ό,τι αφορά την ορθολογιστική χρήση των υδάτινων πόρων.

Τα πλεονεκτήματα και η βιωσιμότητα του εργοστασίου Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας
Όπως εξήγησε στο FOODReporter ο διευθυντής παραγωγής Νίκος Κονιώσης, το εργοστάσιο στο Μοναστηράκι Βόνιτσας ευνοείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονη γεωργική ή άλλη δραστηριότητα στην περιοχή και ο υδροφόρος ορίζοντας γύρω από την πηγή του νερού δεν έχει αυξομειώσεις σε ποσότητα, ποιότητα ή πυκνότητα.

Μέχρι το 2025, η Κορπή έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη θετικού υδροποιητικού ισοζυγίου, δηλαδή να επιστρέφεται περισσότερο νερό στη φύση από αυτό που αντλείται ετησίως. Η Nestle βρίσκεται πλέον στην ηγετική ομάδα των Most Sustainable Companies στην Ελλάδα, δηλαδή ανάμεσα στους πρωτοπόρους των δράσεων βιωσιμότητας για τις εγκαταστάσεις τους στη χώρα μας, ως η μόνη εταιρεία τροφίμων ανάμεσα στους ηγέτες.

Εξάλλου, η Nestle έχει ήδη εντός 2021 και 2022 πραγματοποιήσει αρκετές κοινές δράσεις με το δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, όπως τοποθετήσεις καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα, πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων, τη βελτίωση της αποχέτευσης και για την κοινότητα Μοναστηρακίου και έπεται η εγκατάσταση ηλεκτρικών ταχυφορτιστών οχημάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter